Potpisano: Jagodina dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda; "Velika podrška Nemačke"

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je u Jagodini potpisao posebni ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže.

Izvor: B92.net

Petak, 03.06.2022.

13:30

Potpisano: Jagodina dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda;
Foto: MGSI Ð.K.

"U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom, resorno ministarstvo koje vodim u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom, i do sada je u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 274 miliona evra za prioritente investicije u 34 grada u Srbiji", izjavio je Momirović.

"Uz podršku KFV-a investirali smo i u 14 gradova sa preko 1,2 miliona stanovnika i time pokrili približno petinu stanovništva naše zemlje sa potpuno novom vodovodnom mrežom jer smo građanima obećali da nećemo stati i da ćemo nastaviti da gradimo infrastrukturu širom Srbije", rekao je Momirović.

Ministar Momirović ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao je sa direktorom JP "Standard" Draganom Lukićem, gradonačelnikom Jagodine Ratkom Stevanovićem i projekt menadžerom ispred KFV banke Stefani Rauprih koja je tom prilikom rekla da se zajedničkim zalaganjem došlo do ovako dobro pripremljenog projekta sa ciljem odživog urbanog razvoja i nastavka uspešne saradnje, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predsednik skupštine grada Jagodina Dragan Marković zahvalio se ministru Momiroviću, Vladi Republike Srbije, KFV-u, i drugim institucijama , i izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora i predstojećih radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni.

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini kapaciteta 72.000 ekvivalent stanovnika investicione vrednosti 18 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad Jagodinu i sela Trnava i Ribare, a u kasnijoj fazi i sela Rakitovo i Končarevo, gde živi oko 50.000 stanovnika Jagodine. Pored postrojenja za prečišćavanje, projekat uključuje rekonstrukciju i proširenje postojećeg kolektorskog i kanalizacionog sistema vrednosti 6 miliona evra, s obzirom da je rekonstrukcija postojećeg kanalizacionog sistema jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: