Nude autiće, a mole se da ih ne prodaju: Retki primerci mamili uzdahe posetilaca u Jagodini

Četvorotkaši, oldtajmeri, poput "opel mante", "merecedesa" 123 i 124, "opel kadeta C", ali i BMV-ovi iz različitog perioda "šepurili" su se u glavnoj jagodinskoj ulici, dok su kolekcionarski primerci raznih razmera bili izloženi u prostoriji pored njih.

Izvor: Novosti

Utorak, 28.06.2022.

10:00

Nude autiće, a mole se da ih ne prodaju: Retki primerci mamili uzdahe posetilaca u Jagodini
Foto: Shutterstock/Dreamer Company

I jedni i drugi mamili su uzdahe Jagodinaca koji su posetili drugi Sajam modela minijaturnih automobila, koje je organizovala fejsbuk-grupa ljubitelja minijaturnih modela automobila "Arsić modeli". Kolekcionari su prodavali duplikate modela i odmah kupovali druge kojima će ukrasiti svoje police, razmenjivali ih i družili se.

"Izloženo je preko pet hiljada modela, a kolekcionari su došli iz Zagreba, Valjeva, Loznice, Pirota, Niša, Novog Pazara, Bajine Bašte i okolnih opština. Modeli koštaju od 100 dinara do 250 evra, koliko košta 'buba' u razmeri 1:12", kaže Andrija Arsić iz Jagodine, organizator sajma.

Saša Nikić iz Beograda otkriva nam tajnu da kolekcionari svoje unikate ne prikazuju, već ih čuvaju u vitrinama. Njegova kolekcija je bogata, jer je kupovao najatraktivnije modele. Pošto je u penziji, rešio je da smanji kolekciju, pa je izložio samo one koje je mogao da "odvoji od srca".

"Najskuplja dva modela koja sam doneo da prodam stara su preko 30 godina i nema ih u slobodnoj prodaji. To su BMV, rađen u maloj seriji, proizvodi ga "Kjošo", i "ford", rađen samo u hiljadu komada. Oprostio bih se od njih za po 200 evra, ali molim Boga da ih niko ne kupi. Srbija je nekada prednjačila u kolekcionarstvu modela automobila, a sada smo daleko od inostranih kolekcionara. Kamion transporter CMC platio sam oko 700 evra, kasnije sam ga prodao za 800 evra, a danas košta oko 2.000 evra. Ko može sada da ga kupi? Kolekcionarstvom sam počeo da se bavim kada smo "bugaro" modele kupovali od sitniša koji nam je ostajao kad se vratimo iz marketa", setno će Nikić.

Dragiša Anđelković iz Brzana, koji ima kolekciju od preko 6.000 modela raznih vozila, izložio je više od 200 duplikata - od "Zastavinih", koji su uvek top ponuda, ali ima i "mercedesa", "poršea" i traktora.

"zložili smo premijum modele vrhunskih proizvođača za kolekcionare, ali ima i igračaka za decu po prihvatljivoj ceni. Raspon cena je od 3 do 25 evra. Zadovoljni smo da pokrijemo trošak, jer smo pre svega kolekcionari. Novac koji zaradimo ide u autiće za naše vitrine", kaže Jana Babić, koja je predstavljala "Makvić autiće", kolekciju od 200 iskljičivo ljubičastih autića, dok njen suprug Darko ima preko hiljadu modela.

Svoj štand imao je i Oliver Milenović iz Niša, koji je, veli, kolekcionarstvom počeo da se bavi pre osam godina, kada je u njemu proradilo dete. Kolekcija od 900 modela krasi ceo sprat njegove kuće. Ovog puta je prodavao manje modele, jer se opredelio 1:18, ali kad god proda neki autić, kao da ode deo njega.

"BMW" klub Srbije

"Volimo "BMW", ali smo i ljubitelji maketa i modela automobila. To su igračke za malo starije. U Jagodinu je došlo nas dvadesetak, a posetioci su mogli da vide raritete, poput "BMV-34" iz 1988. godine, do BMV serija 3", kaže Peđa Mihajlović, predsednik Udruženja "BMV Srbija", koje ima oko 200 članova i brojne pratioce, prenose Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: