Jagodina - Društvo - B92 Lokal

Mladi umetnici oslikali oko 60 jagodinskih fasada

Akciju je organizovao Centar za socijalni rad, preko Kancelarije za mlade.

Izvor: RTS Jagodina
Podeli
Foto: Shutterstock/Birgit Reitz-Hofmann
Foto: Shutterstock/Birgit Reitz-Hofmann

Najnovije vesti iz Jagodine čitajte ovde.

Stambene zgrade u naselju Pivara, izgrađene u prepoznatljivom moravskom stilu, poslednje su oslikane fasade u Jagodini.

Uradili su ih slikari i grafičari umetničkih fakulteta preko Kacelarije za mlade, koja sarađuje sa Centrom za socijalni rad, i uz konsultacije sa gradskim arhitektama.

Stambene zgrade u naselju Pivara, izgrađene u prepoznatljivom moravskom stilu, poslednje su oslikane fasade u Jagodini. Uradili su ih slikari i grafičari umetničkih fakulteta preko Kacelarije za mlade, koja sarađuje sa Centrom za socijalni rad, i uz konsultacije sa gradskim arhitektama. Biserka Jakovljević,direktorka Centra za socijalni rad, osenjuje : "Trudili su se,zaista, umetnici da urade takve murale, da oni budu u skladu sa okruženjem sa zgradom, sa vremenom u kome je ona sazidana, da ne odudaraju arhitektonski od okruženja."

Na jednom od prvih naslikanih murala bile su jagode i ćurani, kao simboli Jagodine. Mladi umetnici želeli su da sa vršnjacima komuniciraju i na ovaj način, pa je na više od 60 lokacija sada prepoznatljiva i umetnička sklonost onih koji su slikali.

"Naši murali su uglavnom reminiscencija na neke poznate umetnike. Mladi ljudi su radili omaže velikim umetnicima kao što su Klimt, kao što je Muha, kao što je Frida Kalo, Matis. I to se može videti na našim fasadama. Ja se nadam da će u narednom period postojati taj trend," očekuje direktorka Centra za socijakni rad.

Materijal za rad poklanjaju donatori, buduće lokacije za slikanje biraće se u saradnji sa skupštinama stanara, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.