Vučić: "U Novom Sadu će ove godine biti oformljen prvi institut za veštačku inteligenciju"

"Prvi put od oktobra krećemo i sa dualnim fakultetskim obrazovanjem u Novom Sadu, danas ljudi razumeju da je to jedan od razloga našeg uspeha", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike Kontinental automotiv u Novom Sadu.

Izvor: B92.net

Nedelja, 07.03.2021.

12:59

Vučić:
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Predsednik Srbije najavio je da će oktobra na fakultetima u Novom Sadu biti uvedeno dualno obrazovanje jer to, kako je ocenio, privlači nemačke investicije.

"Istovremeno u Novom Sadu će ove godine biti oformljen prvi institut za veštačku inteligenciju, što pokazuje koliko je Srbija spremna za nove tehnologije i koliko je Novi Sad napredovao, čak ispred Beograda", kazao je predsednik Srbije.

Fabrika Kontinental automotiv Srbija, u kojoj će biti zaposleno više od 500 ljudi, otvorena je danas u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

U fabrici će se proizvoditi napredni elektronski sistemi za upravljanje vozilom, a Vučić je tokom obilaska fabrike rekao da je reč o naprednoj tehnologiji koju će razvijati Kontinental u Novom Sadu.

Predstavnici Kontinetala upoznali su predsednika sa prizvodima objasnivši mu da se tu neće praviti, na primer, samo instrument table i displeji već i pametni upravljački sistemi.

Vrednost investicije je 140 miliona evra.

Otvaranju fabrike pristvovala je i premijerka Ana Brnabić, ministarka privrede Anđelka Atansković i drugi predstavnici države i Novog Sada, kao i čelnici nemačke kompanije.

Nova fabrika kompanije Kontinental deo je poslovne jedinice Human Mac hine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u enterijeru vozila, a cilj im je da korisničko iskustvo vozača i putnika učine bogatijim i kvalitetnjim. Kontinental je globalni tržišni lider u tom sektoru.

Potražnja za proizvodima iz oblasti autoindustrije, koji će se proizvoditi u Novom Sadu, značajno će rasti u narednom periodu, kažu u kompaniji.

Ta kompanija u Novom Sadu posluje pune tri godine u okviru svog centra za istraživanje i razvoj.

Do danas, ova firma je zaposlila više od 600 IT inženjera, koji su deo međunarodnog tima za razvoj tehnologije, koji broji ukupno 5.000 stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: