Čačak - Društvo - B92 Lokal

"Mlečni put" u Čačku: Gosti će moći da probaju sir sa tartufima, ali i slatko od belog luka

Manifestacija "Mlečni put" u čačanskom selu Gornja Gorevnica održaće se od 14. do 16. oktobra, gde će se predstaviti proizvođači belog mrsa, odnosno svega što se pravi na bazi mleka.

Izvor: RINA Čačak
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Za učešće se do sada prijavilo preko 20 izlagača, a neki će posetiocima pod krovom gorevničkog Doma, ponuditi na probu sireve kakve je do sada retko ko mogao da okusi.

"Gosti će tako, na primer, imati priliku da probaju sir sa tartufima koji stiže sa Stare planine, Piroćanci će ponuditi duvan sir, sa Zlatara stiže lisnati a iz Zasavice će biti izložen sir od magarećeg mleka, a sa jugozapada Srbije moći će da se proba i kozija surutka", poručili su organizatori manifestacije

Zanimljivo je da će se na otvaranju zvanice poslužiti slatkim od belog luka, kako kažu Gorevničani, radi uroka.

Naime, Prijepoljka Svetlana Divac, rođaka proslavljenog košarkaša, predstaviće svoje slatkiše, kao što su pomenuto slatko, zatim slatko od ljutih papričica i drugih biljaka specifičnog ukusa.

Predviđen je i bogat kulturno-umetnički program u kome će učestvovati sjajni muzičari sa naših prostora, prenosi RINA.

Inače, u toku je uređenje prostora u kome će se održati ova jedinstvena manifestacija, sređuje se izložbena sala, a sami meštani javili su se dobrovoljno da raščiste i urede zelene površine oko samog Doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.