Krunsku 51 uglavnom posećuju stranci: Šta se sve nalazi u Muzeju Nikole Tesle?

Na vrata vile na Vračaru, u kojoj je smešten Muzej "Nikole Tesle", većinom "zakucaju" stranci.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 12.09.2022.

09:29

Krunsku 51 uglavnom posećuju stranci: Šta se sve nalazi u Muzeju Nikole Tesle?
Foto: saiko3p/Shutterstock

Tako je, u petak, od deset planiranih tura samo jedna bila sa stručnim vodičem na srpskom, a ostalih devet na engleskom. Više od polovine posetilaca koji, tokom godinu dana, obiđu ovo zdanje dolaze iz inostranstva.

Kako saznaju Novosti u muzeju, od oko 170.000 gostiju godišnje, više od 60 odsto njih su stranci. U poslednje dve-tri godine najčešće dolaze Turci. Na mapi znamenitosti koje treba posetiti u prestonici, "zemljaci" iz bivših jugoslovenskih republika obavezno markiraju Krunsku 51. Otuda se u Muzeju, pogotovu leti, može čuti srpski jezik.

"Plan vođenih tura, odnosno izbor jezika određuje se prema dobijenim najavama i rezervacijama", kažu u Muzeju "Nikole Tesle". "Raspored se prilagođava interesovanju. Najviše posetilaca imamo tokom letnjih meseci. Godišnje nas poseti oko 90.000 stranaca, iz svih krajeva sveta. U prethodne dve-tri godine, najviše ih je iz Turske."

Obilazak postavke, uz objašnjenje na srpskom jeziku je, najčešće, kada su organizovane posete škola iz cele Srbije, ali i bivših jugoslovenskih republika. U Muzeju objašnjavaju da je moguće doći u obilazak i samostalno. Iako nije potrebna rezervacija, iz uprave preporučuju da se dođe 15 minuta pre polaska ture, koje kreću na svakih sat vremena od 10 do 19 časova. Da bi se krenulo u samostalni obilazak ne sme biti više od 50 posetilaca u istom prostoru u datom trenutku.

Muzej je jedini "čuvar" originalne i lične zaostavštine Tesle, koju je američki sud dodelio rođaku Savi Kosanoviću. Shodno Teslinoj oporuci, on je svu njegovu ličnu imovinu i dokumentaciju preneo u Beograd 1951. godine. U "nasledstvu" se nalazi više od 160.000 originalnih dokumenata, više od 2.000 knjiga i časopisa, više od 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, više od 1.500 fotografija i staklenih foto-ploča, originalnih tehničkih i više od 1.000 planova i crteža.

Zbog skučenog prostora dobar deo zaostavštine, među kojima su i lične stvari i garderoba, čuva se u depoima Muzeja. Tako su u podrumu Genčićeve vile i frižider iz Tesline hotelske sobe, pribor za brijanje, naočare, svilene košulje, odela, kravate i više od 40 pari rukavica, po kojima je bio prepoznatljiv. Stručni tim kustosa se brine da se ti predmeti čuvaju u adekvatnim uslovima kako ne bi bili oštećeni.

Vlada Srbije je 2020. godine donela odluku da nova zgrada muzeja bude Termoelektrana "Snaga i svetlost", u marini Dorćol.

Termoelektrana, koja je radila od 1932. do 1969. godine, predstavlja deo industrijskog nasleđa, značajnih kulturno-istorijskih i arhitektonsko-urbanističkih vrednosti u privrednoj, tehničkoj, društvenoj i graditeljskoj prošlosti Beograda.

Muzej Nikole Tesle je osnovan 5. decembra 1952. godine. Smešten je u Ulici Krunskoj 51, u vili sagrađenoj između 1927. i 1929. godine kao kuća Đorđa Genčića po projektu arhitekte Dragiše Brašovana. Zgrada je proglašena za spomenik kulture 1987. godine.

Muzej ima stalnu postavku, koja je u jednom delu posvećena životu i radu Nikole Tesle, a u drugom je predstavljen razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu. Generalni direktor Uneska Koićiro Macura je 2003. godine doneo odluku o upisu arhivske građe iz zaostavštine Nikole Tesle u registar Uneska "Pamćenje sveta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: