Prodaju se kultni beogradski splavovi: Vlasnike "pogurala" nova regulativa?

Da li je budućnost splavova u prestonici poljuljana novim odlukama Grada?

Izvor: B92.net

Petak, 17.09.2021.

14:07

Prodaju se kultni beogradski splavovi: Vlasnike
Ilustracija: Profimedia

Sudeći po pojedinim oglasima za prodaju koji su nedavno osvanuli - vrlo je moguće da jeste.

Šta se promenilo?

Nova odluka o splavovima definiše obavezu plaćanja mesta, ali i čišćenja oko ovih objekata.

"Oni sada ništa ne plaćaju i to će se promeniti, moraće da licitiraju za mesta i plaćaju obaveze prema Gradu", rekao je početkom ovog meseca zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je ranije podsetio da je Grad Beograd zakonom o glavnom gradu preuzeo mogućnost da naplaćuje i uređuje splavove, odnosno plutajuće objekte na svojoj teritoriji. Pojasnio je da se izmenama zakona definiše mogućnost grada da da ponudu, po ceni koju proceni Poreska uprava, onima koji imaju splavove, a koji se uklapaju u plan postavljanja splavova i da onda uredno plaćaju svoje obaveze prema Gradu.

Šta čeka vlasnike splavova u Beogradu?

Na taj način će, kaže, biti regulisan njihov odnos - da dobiju struju, imaju obavezu da fekalije ne smeju da izbacuju u reke, da moraju da čiste oko svojih splavova, kao i da u narednih godinu dana moraju da prihvate sva pravila u vezi sa glasnom muzikom. S tim u vezi, rekao je da će neki od spavova biti uklonjeni i istakao da će biti uvedena i odluka da ubuduće kada se gradi splav, za to mora da postoji i saglasnost urbanista.

"To znači da ne možete da postavite splav kakav vi želite. Takođe, određena je i visina, ne možete da imate splav na dva-tri sprata. Neki će biti uklonjeni, imate trećinu splavova koji su potpuno prazni i tu stoji samo da bi zauzimali mesto", rekao je Vesić.

Oglasi samo niču

I baš u ovo vreme promene pomenutih propisa, počela je i prodaja pojedinih, prilično poznatih, splavova u Beogradu. Kako se može videti u oglasima na internetu, novog vlasnika traže Lukas, Pirana, Leonardo... Tako je prvi navedeni od letos oglašen na prodaju, a ima, kako saznajemo, i dosta zainteresovanih kupaca.

"Cena nije fiksna, a investicija je dobra, jer može da služi i kao poslovni prostor", poručuju za B92.net u agenciji Art nekretnine.

Splavovi na beogradskom keju: "Da se reši taj problem" VIDEO

Kao razlog prodaje navode da vlasnik ne želi više da se bavi ovom delatnošču. Na pitanje da li se vlasnici sve više odlučuju da svoj posao prepuste nekom drugom, tvrde da je prodaja splavova, kao i stanova, uobičajena.

Ipak, budući da se jednostavnom pretragom na internetu može saznati da navedeni splavovi nisu jedini koji su oglašeni na prodaju, dolazi se do zaključka da se stvari na tržištu ipak menjaju nešto krupnijim koracima i da su brojni vlasnici splavova rešili da preorijentišu svoja poslovanja - bili podstaknuti gradskim odlukama ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: