Novi izgled Keja oslobođenja i zemunskog priobalja FOTO

Gradska opština Zemun je u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije početkom oktobra raspisala konkurs za urbanističko-arhitektonsko idejno rešenje obaloutvrde Zemunskog keja.

Izvor: B92.net

Utorak, 19.10.2021.

14:29

Novi izgled Keja oslobođenja i zemunskog priobalja FOTO
Foto: Opština Zemun

Tim povodom, predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević obišao je lokaciju i za Beogradsku hroniku RTS prezentovao ovaj projekat.

''Glavni razlog zašto ovo radimo je potreba da se i ovaj deo Zemunskog keja uredi, od kluba 'Radecki' do Pupinovog mosta. U pitanju je dužina od 2,7 kilometara, odnosno 22,2 hektara zemljišta. Ovaj potez je različite konfiguracije i zato je veoma važno da se nađe najoptimalnije rešenje koje je u skladu sa planom detaljne regulacije za ovaj prostor. Produžetkom keja dobijamo novu pešačku i biciklističku stazu, zeleni pojas i rekreativne sadržaje, a rešava se i problem odrona lesne zaravni ka Dunavu'', rekao je Kovačević, uz napomenu da posle idejnog rešenja sledi izrada urbanističkog projekta, idejnog projekta na osnovu kojeg će biti prikupljeni lokacijski uslovi, a zatim sledi glavni projekat i apliciranje za građevinsku dozvolu.
Foto: Opština Zemun
Svi zainteresovani stručnjaci mogu da ponude svoja rešenja novog izgleda zemunskog priobalja i dokumentaciju predaju do 7. decembra. više informacija o načinu konkurisanja nalazi se na sajtu GO Zemun.

Najbolji konkursni rad će izabrati žiri koji čini predstavnici opštine Zemun kao naručioca i arhitekte iz udruženja arhitekata Srbije.
Foto: Opština Zemun
Kao drugi, od deset projekata koje opština Zemun realizuje na potezu starog gradskog jezgra predsednik Gavrilo Kovačević, najavio je da će osmomesečni radovi na rekonstrukciji Ulice Kej oslobođenja otpočeti naredne nedelje. Posle obavljenih obimnih radova na zameni komunalne infrastrukture, veći deo ove ulice će umesto asfalta dobiti kamenu kocku kako bi Staro jezgro Zemuna izgledalo poput renomiranih turističkih mesta širom Evrope, saopšteno je iz te gradske opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: