Najveći projekat na Balkanu, 50-godišnji san Beograda: Kako su određene i gde se seku linije metroa?

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će krajem godine početi izgradnja prve linije beogradskog metroa od Železnika do Mirijeva.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.01.2021.

13:40

Najveći projekat na Balkanu, 50-godišnji san Beograda: Kako su određene i gde se seku linije metroa?
Foto: Tanjug/NIKOLA ANÐIC

Posle potpisivanja memoranduma, Mali je naglasio da konačno počinje da se ostvaruje višedecenijski san i da će krajem godine početi izgradnja depoa na Makiškom polju čime kreće gradnja prve linije od Železnika do Mirijeva u dužini od 21,3 kilometra, sa 21 stanicom.

Dodao je da će druga linija ići od Mirijeva do Zemuna u dužini od 19,2 km i da će imati 20 stanica, kao i da se radi na koncepciji treće linije koja će povezati sa BG vozom delove grada koje neće pokriti prve dve linije.

Beogradski metro imaće i treću liniju, čija trasa još nije utvrđena, a njen koncept kako je najavio ministar finansija Siniša Mali biće Beograđanima predstavljen u aprilu. Planirano je da svaka stanica metroa bude drugačija a prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića konkurs za osmišljavanje njihovog izgleda biće raspisan ove godine.
Foto: Tanjug/NIKOLA ANÐIC
Zašto se linije seku na Savskom trgu

Upitan koji su stručnjaci odredili da se dve linije metroa seku na Savskom trgu i zašto je to idealno mesto za ukrštanje, Mali je rekao da su to pokazale studije u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda koje se odnose na razvoj saobraćaja i projekciju potreba za razvoj saobraćajnih kapaciteta za ceo grad Beograd.

Precizirao je da se utvrdilo da je najveće opterećenje u tom pravcu Železnik, preko Sajma ka centru grada i da su stručnjaci iz Ižisa i iz kompanije iz Londona uradili analizu koja je pokazala da je upravo taj pravac najgori ili najteži pravac kada je u pitanju broj ljudi i kada je u pitanju saobraćaj.

"To je upravo pravac od Železnika, preko centra grada, pa ka Mirijevu", rekao je Mali.

Dodao je da je nakon toga kompanija Ižis utvrdila da sa drugom linijom napravimo krug od Mirijeva ka Zemunu, a da se trećom linijom obuhvate oni delovi grada koji nisu obuhvaćeni sa prve dve linije i koje se potpuno uklapaju u razvoj BG voza.

"Preklapamo se upravo u Savskom amfitetaru, logično rešenje, ne samo zbog Beograda na vodi, ako na to ciljate. Tu je aktivnost saobraćaja najveća", rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara.

Prva vožnja 2028.

"Preliminarna analiza kada su obe linije u pitanju govore da će to koštati 4,4 milijarde evra", istakao je.Ističe da to nije konačna cena, već da će ona zavisiti od rada na glavnom projektu za drugu liniju metroa, koji još nije urađen.

Krajem prošle godine je ratifkovan i međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapređenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa. Mali dodaje da će radovi na izgradnji prve linije metroa od Železnika do Mirijeva, biti završeni 2028. godine.

"Tada će biti otvorena za građane Beograda, za sve goste našeg grada i za sve koji budu želeli da se voze", rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu. U međuvremenu će se, dodaje, raditi i na drugoj liniji.

Gde će sve da staje metro

Podsećamo, prošle godine, francuska kompanija Ežis, prema ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2.

Projektom su predviđene sledeće stanice na liniji 1: Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Palata pravde, Savski trg, Trg republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav stanica, Pančevački most, Železnička stanica Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Stanice na liniji 2 predviđene projektom su: Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica Zemun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: