Gradiće se pasarela između Novog Beograda i Ade: Evo šta je sve predviđeno

Nacrt PDR-a za novi pešačko-biciklistički most u Beogradu je na javnom uvidu.

Izvor: gradnja.rs

Ponedeljak, 21.11.2022.

18:35

Gradiće se pasarela između Novog Beograda i Ade: Evo šta je sve predviđeno
Foto: Urbanistièki zavod Beograda/Nacrt PDR-a/PrintScreen

U dokumentaciji su priložene dve varijante izgleda mosta sa planom za izgradnju parkinga kao i urbane bašte.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između Ulice omladinskih brigada na Novom Beogradu i Ade Ciganlije sa mostom preko Save.

Pešačko-biciklistički most planira se u cilju povezivanja Novog Beograda i Ade Ciganlije i stvaranja infrastrukture za aktivnu mobilnost, čime se otvara mogućnost za veći udeo biciklističkog saobraćaja u ukupnom obimu kretanja u gradu, navodi se u planskoj dokumentaciji.

Planiranjem mostovske konstrukcije koja povezuje Novi Beograd i Adu Ciganliju, formira se kontinualni koridor biciklističke mreže Zemun – Novi Beograd – Ada Ciganlija – Dorćol (ekstenzija Eurovelo 6 evropske rute kroz Beograd), a cilj rešenja je da koncept održive mobilnosti poveže sa principima očuvanja prirodnih vrednosti – u cilju zdravije i kvalitetnije životne sredine i očuvanja prirodnih procesa.

Planirani most predviđen je isključivo za pešačko-biciklistički saobraćaj, i predstavlja vezu postojećih i planiranih pešačkih i biciklističkih staza na novobeogradskoj strani sa Adom Ciganlijom. Planirana je dvosmerna biciklističko-pešačka staza duž cele mostovske konstrukcije.

Kako će izgledati most između Ade i Bloka 70: Šta je sve planirano FOTO
Foto: Urbanistièki zavod Beograda/Nacrt PDR-a/PrintScreen
Kolski saobraćaj je zabranjen, osim za vozila sa posebnim režimom korišćenja (hitna, pomoć, vatrogasna služba, održavanje). Pozicija i oblikovanje mosta proistekli su iz odnosa prema ograničenjima sa ciljem da se u maksimalnoj meri sačuva postojeća vegetacija, staništa i vrbaci "malog vranca".

U dokumentaciji Plana priložene su dve varijante izgleda mosta (sa lukovima i sa ogradom) koje predstavljaju moguća rešenja, dok će se konačno rešenje definisati kroz izradu tehničke dokumentacije, a posebno prema uslovima Zavoda za zaštitu prirode u odnosu na stanište i koridor zaštićene vrste ptica "mali vranac".

Kako je navedeno u dokumentaciji, planirana je dvosmerna biciklističko-pešačka staza duž cele konstrukcije mosta, a zadržavaju se biciklistički koridori kroz blokove, uz levu i desnu obalu Save i u obuhvatu Ulice omladinskh brigada.

U Ulici omladinskih brigada obostrano su izvedene jednosmerne biciklističke staze koje su povezane sa stazom na nasipu (Savski kej), koja vodi ka Bloku 45 i predstavlja pešačko-biciklističku stazu sa posebnim režimom korišćenja.

Dvoetažno parkiralište uz Savski nasip

Foto: Urbanistièki zavod Beograda/Nacrt PDR-a/PrintScreen
Parkiranja što se tiče, u regulaciji Ulice omladinskih brigada parkiranje se zadržava, dok se na poziciji otvorenog parkinga na kraju ove saobraćajnice, uz Savski nasip, planira dvoetažno parkiralište sa oko 140 parking mesta.

Takođe, osim za parkiranje stanara okolnih zgrada, parkiralište će biti korišćeno i od strane građana koji će do planiranog mosta dolaziti sopstvenim automobilom, a dalje nastaviti pešice ili biciklom, navodi se u planskoj dokumentaciji.

Planiran je profil mostovske saobraćajnice od 8 m (za bicikliste potrebno minimum 2 m). U poprečnom profilu mosta planirana je minimalno dvosmerna biciklistička staza, pešačka staza od minimum polovine širine profila, bankina, a moguće je projektovati i proširenja, odnosno niše za zadržavanje uz spoljne ivice pešačke staze (minimum 1 m širine), kao i vidikovce za sagledavanje okruženja.

U zoni pristupa mostu planiran je plato za okupljanje pešaka i bicilista. Predviđen je produžetak priobalnog parka sa širom pešačkom površinom u okviru koje se može naći urbani mobilijar i elementi vegetacije (tzv. urban garden), a preporuka je da se na mostu postave grejači površina.

Uz konstrukciju mosta na obe obale, kroz izradu projektne dokumentacije treba predvideti vertikalne komunikacije (stepenišni prostor i/ili lift) za pristup pešaka i biciklista, u blizini mosta planirati lokaciju za punjače električnih bicikala i trotineta, a na samom mostu IP kamere i brojač bicikala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: