Vladan Đorđević bi mogao da dobije ulicu i spomenik u Beogradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas naučnom skupu posvećenom akademiku dr Vladanu Đorđeviću u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2021.

13:00

Vladan Đorđević bi mogao da dobije ulicu i spomenik u Beogradu
Foto: Beoinfo

Skup je posvećen 176. godišnjici rođenja jedne od značajnijih ličnosti poslednje četvrtine 19. veka na ovim prostorima, istaknutom društvenom posleniku, gradonačelniku Beograda, predsedniku Vlade i našem prvom školovanom hirurgu.

Na uvodnom panelu skupa govorili su akademik prof. dr Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, i akademik prof. dr Radoje Čolović.

"Vladan Đorđević je bio intelektualac, humanista, pionir srpske hirurgije i kulturni radnik. U oblasti društvenog angažmana, hirurgije i celokupne srpske medicine dao je ogroman doprinos. Bio je gradonačelnik Beograda, predsednik Vlade i vrstan lekar, stoga mi je posebna čast i zadovoljstvo što sam prisustvovao ovom skupu kojim čuvamo sećanje na ovu izuzetnu ličnost", rekao je gradonačelnik Radojičić, preneo je Beoinfo.

Gradonačelnik je naglasio da je Grad Beograd strateški opredeljen ka očuvanju kulture sećanja na velikane naše istorije koji su pružili ogroman doprinos Beogradu i njegovim građanima.

"Predloge i inicijative Srpskog lekarskog društva i Srpske akademije nauka i umetnosti podržaću inicijativom da akademik dr Vladan Đorđević dobije ulicu sa svojim imenom i spomenik u našem glavnom gradu. Posebno mi imponuje što je Vladan Đorđević tokom svoje uspešne lekarske karijere bio i gradonačelnik, čovek sa izvanrednim društvenim angažmanom. Pored toga što je bio uspešan gradonačelnik, bio je i ministar prosvete, ministar privrede, inostranih dela, višegodišnji diplomata u Grčkoj i Turskoj i predsednik Vlade. Kao čovek koji je ostavio dubok trag u vojnom i građanskom sanitetu, medicinskoj publicistici, izdavaštvu, prevodilaštvu, kao i svojim aktivnim društvenim delovanjem za dobrobit svog grada, svoje zemlje i njenih građana, zadužio nas je i zaslužio da mu se na ovaj način odužimo", zaključio je prvi čovek Beograda .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: