Beograd - Društvo - B92 Lokal

Obnovljen obelisk kod Brankovog mosta FOTO

Povodom obeležavanja šezdeset godina od održavanja Prve Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja Grad Beograd obnovio je obelisk koji se nalazi pored Brankovog mosta koji je podignut je 1961. godine podignut u čast Prve konferencije, saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Printskrin, Facebook/Goran Vesić
Foto: Printskrin, Facebook/Goran Vesić

Obelisk je visok 25 metara i nalazi se na betonskom postamentu. Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove, povodom Devete konferencije, avgusta 1989. godine.

"Obelisk predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta nesvrstanih. Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine 'Kosančićev venac', koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine. Obnova je izvršena prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda", kaže Vesić.

Foto: Printskrin, Facebook/Goran Vesić
Foto: Printskrin, Facebook/Goran Vesić

U zoni postamenta demontirana je devastirana kamena obloga, zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom. Betonsko jezgro postamenta sanirano je reparaturnim malterom. Izrezane su nove ploče kamene obloge postamenta, dimenzija i završne obrade u svemu prema autentičnim, i istima je ponovo obložen postament spomenika. Nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom kako spomenik vandali i huligani više ne bi uništavali. Komemorativna bronzana ploča je očišćena i konzervirana, a potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta.

"Radovi na sanaciji obeliska izvedeni iz sredstava Grada Beograda, u okviru programa Hitnih intervencija na spomenicima i spomen obeležjima na teritoriji grada Beograda. U isto vreme, JKP 'Zelenilo-Beograd' je izvelo radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika", naveo je zamenik gradonačelnika Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.