Na mestu gde je pustu livadu presecao Carigradski drum, danas je najmlađi trg u prestonici Srbije

Najmlađi beogradski trg u starom gradskom jezgru nalazi se u jednoj od centralnih gradskih opština, između Terazija, Bulevara kralja Aleksandra i Dečanske ulice.

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2021.

21:00

Na mestu gde je pustu livadu presecao Carigradski drum, danas je najmlađi trg u prestonici Srbije
Foto: Shutterstock/Irena Socratous

Izgrađen je 1953. godine. Međutim, današnje ime dobio je tek 1997. godine po Nikoli Pašiću, državniku, političaru i nekadašnjem gradonačelniku Beograda, piše Blic.

U prvoj polovini 19. veka ovde je bila pusta livada koju je presecao Carigradski drum. Taj deo druma postepeno se pretvarao u ulicu koja se najpre zvala Sokače kod "Zlatnog topa" (po istoimenoj kafani u blizini), a zatim Markova ulica, istaknuto je na zvaničnom sajtu "Grada Beograda".

Posle Prvog svetskog rata na ovom mestu nalazile su se uglavnom prizemne i jednospratne zgrade, a u jednoj od njih bio je smešten i sud za Srez beogradski. U ovom sudu, poznatijem kao "Seljački sud", za vreme nemačke okupacije nalazio se zloglasni zatvor Gestapoa, navodi se na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

Narodna skupština izgrađena je 1936. godine, a u godinama između dva rata na ovom trgu niklo je i zdanje bioskopa "Beograd", kao i zgrada nekadašnje "Borbe".

Ovaj čuveni kutak u samom srcu Beograda nekada je bio poznat po imenu Trg Marksa i Engelsa, a njegovo formiranje zapravo je započeto tek nakon Drugog svetskog rata, kada su stare zgrade zamenje novim višespratnicama.

Spomenik Nikoli Pašiću koji krasi centralni deo omiljenog mesta okupljanja mnogih Beograđana postavljen je 1998. godine, a rad je beogradskog vajara Zorana Ivanovića. Baš u neposrednoj blizini spomenika nekada se nalazila čuvena kafana "Topola" koja je strušena za vreme rata.

Pre nešto više od godinu i po dana Grad Beograd, tačnije Sekretarijat za investicije, najavio je rekonstrukciju Trga Nikole Pašića, međutim do toga još uvek nije došlo. Najava o mogućem premeštanju spomenika i redizajniranju fontane do danas nije sprovedena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: