Letnji red vožnje: Evo koje nove linije voze ulicama

Letnji red vožnje u javnom prevozu putnika na teritoriji prestoniceje počeo, a uvedeno je i pet redovnih sezonskih linija.

Izvor: Novosti

Utorak, 28.06.2022.

10:30

Letnji red vožnje: Evo koje nove linije voze ulicama
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Tokom leta podrazumeva se duže čekanje na usluge javnog prevoza, jer će vozila na ulicama prestonice tokom jula i avgusta biti znatno manje nego tokom zimskog perioda.

Po novom redu vožnje ulicama glavnog grada saobraća 1.375 vozila.

"Od toga su 942 vozila na gradskim i 262 autobusa na prigradskim i lokalnim linijama. Tu su i 92 tramvaja, 64 trolejbusa, 12 elektrobusa, kao i tri vozila namenjena za saobraćaj u pešačkoj zoni, odnosno 'Vrabac servis'. Letnji red vožnje biće primenjivan do poslednjeg dana avgusta, a od prvog septembra se vraćaju zimski polasci", rekli su iz Sekretarijata za javni prevoz.

Osnov za smanjenje broja vozila koja saobraćaju prestonicom tokom vrelih dana je očekivano smanjenje broja putnika zbog korišćenja godišnjih odmora i letnjeg raspusta.

Korekcija će biti i tokom vikenda, pa će tako subotom saobraćati 780 vozila na gradskim i 183 autobusa na prigradskim linijama, dok će nedeljom voziti 722 vozila u gradu i 165 na periferiji. Na gradskim linijama tokom leta saobraća 380 autobusa privatnih konzorcijuma, dok na prigradskim i lokalnim linijama saobraća 262 vozila SP "Lasta", SP "Lastra" d. o. o. Lazarevac i ASP "Strela".

Letnje linije

Tokom letnjih meseci svakog dana od 9 do 21 sat uvodi se i pet linija koje rade samo u ovom periodu godine, a sve saobraćaju do Ade Ciganlije na 22 do 27 minuta.

Kao polazno, koristiće se stajalište "Ada Ciganlija" ispred nekadašnje šećerane, a kao dolazno stajalište "Čukarica" u visini parkinga na ovom kupalištu.

Sezonske linije ADA (1-5), kada su loši vremenski uslovi i značajno smanjen broj posetilaca na ovom kupalištu, biće redukovane ili privremeno obustavljene. Interval nailaska vozila je definisan redom vožnje. Planirani broj autobusa definiše se na osnovu prevoznih zahteva.

Sve informacije o vremenu polazaka građani mogu pronaći na sajtu Sekretarijata za javni prevoz.

Sekretarijat za javni prevoz objavio je na svom sajtu anketu povodom uvođenja sezonskih linija u letnjem periodu. Građani mogu da se izjasne o tome koji deo grada je potrebno povezati sa Adom Ciganlijom, pa su tako u ponudi naselja Borča, Braće Jerković, Banjica i Rakovica. Takođe, postavljeno je i pitanje koju lokaciju je potrebno povezati sa gradom novim sezonskim linijama – Kosmaj ili Bojčinsku šumu, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: