Kol centri u Beogradu radiće i vikendom; od ponedeljka do 20 časova

Od 18. januara, kada su kol centri za pomoć Beograđanima starijim od 65 godina prilikom prijave za vakcinaciju i odlaska do mesta imunizacije počeli sa radom, ostvareno je više od 26.707 poziva, a zbog povećanog interesovanja kol centri radiće i vikendima.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.01.2021.

09:15

Kol centri u Beogradu radiće i vikendom; od ponedeljka do 20 časova
Foto: Reshetnikov_art/Shutterstock

Takođe, od ponedeljka je planirano novo, produženo radno vreme, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Kako je precizirala u izjavi za Tanjug, kol centri će od ponedeljka umesto od 8.00 do 16.00 časova raditi od 8.00 do 20.00 časova.

Stanisavljević kaže da se zahvaljujući kol centrima 7.646 starijih sugrađana do sada prijavilo za vakcinaciju, dok je za 532 Beograđanina starija od 65 godina obezbeđen prevoz do mesta imunizacije i nazad u njihove domove.

"Beležimo iz dana u dan povećanje interesovanja. U ponedeljak se prijavila 751 osoba koja želi na ovaj način da se prijavi za vakcinaciju, a samo u toku jučerašnjeg dana imamo 2.500 prijava", navela je Stanisavljević.

Dodaje da je primetno i povećanje broja građana koji su za vakcinaciju u odnosu na one koji su neodlučni.

"Iz dana u dan je veći broj onih koji žele da se vakcinišu od onih koji ne žele", naglašava.

Stanisavljević ističe da volonteri u kol centrima nisu tu da vrše pritisak ni na koga i da se svakome kaže da je njihovo lično pravo da odluče da li žele ili ne da se vakcinišu.

"Mi smo kroz ovaj sistem pokazali kako grad Beograd vodi računa o najstarijim sugrađanima jer smo prva lokalna samouprava koja je počela sa radom. U ovom trenutku u svim gradskim opštinama, u 17 kol centara, radi preko 100 volontera, a očekujemo da će tokom sledeće nedelje broj volontera biti dupliran", navodi Stanisavljević.

Najavila je da će od 25. januara biti otvoren još jedan kol centar pri Beokomu tako da će u prestonici Srbije za građane starije od 65 godina na raspolaganju biti 18 kol centara.

U kol centrima, volonteri obaveštavaju građane o prijavi na portalu eUprave i ukoliko to građani žele prijavljuju ih, a Stanisavljević ističe da volonteri ne mogu da odgovaraju na pitanja koja se tiču medicinskog statusa.

"Za takva pitanja i sve što se tiče zdravstvenog statusa, volonteri građane usmeravaju na komunikaciju sa izabranim lekarom u matičnom domu zdravlja", dodaje Stanisavljević.

U kol centru gradske opštine Savski venac volonteri sve vreme razgovaraju sa građanima, a predsednik te opštine Miloš Vidović kaže da dnevno obave i po 1.000 poziva.

"Interesovanje je iz dana u dan sve veće, čak i oni koji su bili skeptični da li treba da prime vakcinu, gledajući koliko ljudi, naročito na Savskom vencu je vakcinisano, u sve većem broju se javljaju", naveo je Vidović.

Poseban utisak koji ima Vidović izazivaju pozivi građana nakon vakcinacije.

"Ljudi se javljaju i posle vakcinacije, to je poseban utisak. Iznenađeni su što se sve organizuje tako brzo i prezadovoljni su organizacijom da li na Sajmu ili u Domu zdravlja u Pasterovoj", dodaje.

Prema rečima Vidovića, kol centar na savskom vencu ima pet direktnih linija i više od 10 volontera koji rade svakoga dana od 8. do 16.00 časova, a kao i drugi kol centri u Beogradu i taj će raditi i tokom vikenda i sa produženim radnim vremenom od ponedeljka.

Dnevno se obavi preko 1.000 razgovora, prosek je nekih 150 zahteva koje volonteri popune kao pomoć građanima koji su zainteresovani da prime vakcinu, kaže Vidović i dodaje da se do sada više od 1.000 građana Savskog venca vakcinisalo.

Vidović ističe da postoje i mobilne ekipe ako je nekome potrebna pomoć u vidu prevoza od mesta stanovanja do mesta imunizacije.

Za tu vrstu pomoći na raspolaganju je pet volontera i tri automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: