Kazna za seču drveća 25-150.000 dinara: Ove godine uručen samo jedan prekršajni nalog

Građani naše prestonice umeju lako da se late testere i iseku stara i osušena stabla pod prozorima i u dvorištima.

Izvor: Novosti

Subota, 25.06.2022.

14:01

Kazna za seču drveća 25-150.000 dinara: Ove godine uručen samo jedan prekršajni nalog
Ilustracija: Shutterstock/Nekrasov Eugene

Međutim, mnogi ne znaju da "potkresivanje" drveća može dobro da potkreše novčanik.

Svaku seču, bilo da se radi o zajedničkom dvorištu ili javnoj površini, Beograđani moraju da prijave, odnosno, da dobiju zvanično odobrenje. U suprotnom, čeka ih kazna od 25.000 do 150.000 dinara, pišu Novosti.

Zahtevi za seču stabala drveća podnose se Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, odnosno, nadležnoj komisiji ovog organa.

"Od početka 2022. godine Sekretarijat za inspekcijske poslove izrekao je jedan prekršajni nalog za seču drveća bez odobrenja nadležnog organa i jedan u protekloj godini“, kažu za list u ovom sekretarijatu.

Novčanom kaznom od 150.000 dinara kazniće se preduzeće i drugo pravno lice za prekršaj ako ukloni stablo bez odobrenja nadležnog organa, dok će se za isti prekršaj fizičko lice čeka kazna u visini od 25.000 dinara.

Stanovnici glavnog grada zahtev treba da upute Gradskoj upravi pismeno sa obrazloženjem, a ukoliko dobiju odobrenje komisije, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove izdaje rešenje za intervenciju na stablima.

"Ako se stablo nalazi na javnoj zelenoj površini koja je u okviru redovnog programa održavanja navedene radove će po dobijenom rešenju obaviti ekipe JKP "Zelenilo-Beograd" u vreme mirovanja vegetacije“, navode u ovom preduzeću.

U slučaju da se stablo nalazi u privatnom posedu, dvorištu stambene zgrade ili na drugoj površini specijalne namene, troškove intervencije na stablu snosi vlasnik, odnosno Skupština stanara zgrade ili drugi korisnik predmetne površine.

Međutim, i pored poslednjih podataka iz Gradske uprave, poznato je da se drveće u glavnom gradu seče mnogo češće bez izdatih dozvola. Ali ima i situacija kada pojedini prijave komšiju za seču bez njegovog znanja.

Kad se orah osuši...

"Imali smo orah koji se skroz osušio i morala sam da idem do Gradske uprave da mi daju dozvolu jer nisam smela da rizikujem“, ispričala je Zorica J. iz Žarkova. "Mog prijatelja je nedavno prijavila njegova komšinica kada je sekao drvo koje mu je smetalo pod prozorom i dobro su ga udarili po džepu.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: