Evo koje posledice je epidemija ostavila na mlade u Beogradu i ko vodi računa o njihovom zdravlju VIDEO

Epidemija koronavirusa pogodila je i mlade, kao kategoriju koja je bila neophodna da se što više vakciniše kako bi celokupno stanovništvo bilo zaštićeno.

Izvor: B92.net

Utorak, 17.05.2022.

12:00

Evo koje posledice je epidemija ostavila na mlade u Beogradu i ko vodi računa o njihovom zdravlju VIDEO
Foto: Printskrin/Youtube/BGMLADI

U Beogradu ima oko 130 hiljada studenata starosti do 26. godina i oni se leče na Studentskoj poliklinici. Pored ambulatnog dela Studentska poliklinika ima i svoj stacionira kao i centar za prevenciju polno prenosivih bolesti.

"Epidemija kovid 19 dosta je uticala na mlade ljude, pre svega jer je većina njih došla u Beograd s namerom da studira a zatekla ih je jedna epidemija koja im je potpuno omela njihove životne planove. Ipak kao Studetnska poliklinika sa uspehom smo se borili sa ovim izazovima. Naša Studentska poliklinika sprovodi i razne kampanje kako za vakcinaciju gde smo radili razne ankete, podcaste, radionice i verujem da smo uspeli da se mladima približimo na neki način i objasnimo im značaj vakcinacije. Mentalno zdravlje mladih na neki način bilo je ugroženo dugom izolacijom, otuđenjem, jednostavno mladi ljudi nisu mogli da realizuju svoje planove koje imaju, i onda kada ne radite ono što ste zamislili i nemate uživo interakciju imate osećaj da je vaše mentalno zdravlje ugroženo", rekla je doktorka Marija Obradović, drektorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata za specijal "BG Mladi".

Pri Studentskoj poliklinici nalazi se i Savetovalište za HIV, čija je uloga nekada bila da testira mlade, a danas služi za razgovor i prevenciju i podršku.

"Epidemija kovid 19 u prethodne dve godine obeležila je rad naše Poliklinike. Mi smo dobili preko 500 mejlova na mejl koji smo tematski otvorili, i verujte mi nema većeg zadovoljstva kada mladi nakon dobijenih odgovora kažu da su zadovoljni i da će se vakcinisati. Ipak mi smo nastavili i u ovo vreme da radimo naše edukativne programe, i budući da sada govorimo o Savetovalištu za HIV ono i dalje radi punim kapacitetom i spremni smo da odgovorimo i dalje svim mladim ljudima na pitanja koja imaju a verujte mi njih zaista uvek bude puno, ističe doktorka Paunič. Osobama koje su HIV pozitivne jako je bitno objasniti da se sa HIV-om živi i da je samo bitno da se poštuju određene terapije i preporuke i da pacijent zaista može dugo da živi sa ovim oboljenjem. Verujem da je ključ u razvitku ispravnih zdravstvenih navika u dobroj i pravovremenoj edukaciji, ističe doktorka Paunić za sam kraj ovog razgovora", rekla je doktorka Mila Paunić.

Jedna od glavnih posledica epidemije na globalno stanovništvo, pa tako i na mlade kod nas je mentalno zdravlje.

Marija Milenković iz porodičnog centra "Krug" istakla je da je mentalno zdravlje mladih nešto u šta društvo najviše treba da uloži jer su mladi upravo ti koji su budućnost društva.

"Zajedno sa Kancelarijom za mlade grada Beograda ovaj centar pokrenuo je onlajn psihološko savetovalište i sve je više mladih sa kojima razgovaramo, kojima se trudimo da pomognemo i da kod njih razvijemo zdrave životne navike koje se odnosi na higijenu sopstvenog mentalnog zdravlja. Svi koji se osete loše moraju da potraže pomoć/savet, da jednostavno uoče svoj problem i krenu na vreme da ga rešavaju", rekla je ona.

Ovom prilikom je dodala da je posebno raduje to što su mladi najhrabrija kategorija, što se bore za zdravog pojedinca, i da nemaju predrasude oko javljanja u savetovalištu, oko komunikacije sa psihoterapeutom i to je zaista jedna pozitivna praksa koju primećujem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: