Beograd mora ispod "kote nula": Evo kako bi se moglo iskoristiti podzemlje FOTO

U Beogradu je danas otvorena izložba "Samoodrživi grad" na kojoj je predstavljen projekat o korišćenju podzemnih struktura Beograda, čiji je autor ove godine izabran da predstavlja Srbiju učešćem na prestižnom Bijenalu arhitekture i urbanizma u Seulu.

Izvor: Tanjug, B92.net

Četvrtak, 16.09.2021.

18:36

Beograd mora ispod
Foto: DANILO DANGUBIÆ ARCHITECTS

Izložbu su u "Galeriji Beograd" otvorili autor projekta, arhitekta Danilo Dangubić, i glavni urbanista Beograda Marko Stojčić.

Stojčić je rekao da ideja o korišćenju podzemnih struktura Beograda znači drugačije shvatanje prostora.

"Beograd nema raspoloživih prostora za dramatično širenje, što je autor i zapazio, te se njegov koncept zasniva na tome da glavni grad treba da siđe i ispod ''kote nula'', odnosno u podzemlje", rekao je Stojčić.

Dodao je da je to prostor koji je primeren za različite sadržaje i kao primer naveo projekat metro sistema čija će realizacija uskoro početi, a koji će u oko 96 odsto svoje trase ići pod zemljom.

Naveo je da se arhitekta Dangubić bavio jednim drugim gradskim projektom - tunelom koji će povezivati savsku i dunavsku obalu, koji za prevashodni cilj ima da skrati vreme putovanja kroz centar grada, ali i da se automobilski saobraćaj umanji na tom prostoru, čime će se smanjiti i zagađenje.
Foto: DANILO DANGUBIÆ ARCHITECTS
"S druge strane, omogućiće se i proširenje pešačkih zona, što je jedna od najvažnijih strateških stvari u saobraćajnoj hijerarhiji u Beogradu", rekao je Stojčić, navodi se na sajtu Grada Beograda.

Stojčić je pojasnio da je iz perspektivne podzemne arhitekture upravo pešak taj koji najbolje može da "komunicira" sa nadzemnom arhitekturom.
Foto: DANILO DANGUBIÆ ARCHITECTS
Glavni urbanista je ukazao da su ove ideje u skladu da svetskim trendovima i pozvao investitore da razmisle o ovakvom vidu buduće izgradnje.
Foto: DANILO DANGUBIÆ ARCHITECTS
Dangubić je izrazio veliku zahvalnost Gradu na podršci i precizirao da je koncept "samoodrživog grada" zadatak svakog grada.

"Beograd je kroz istoriju opstao i meni je kao metropola, sa svim kapacitetima i potencijalima, bio povod za ovaj projekat. Zaslužuje najbolju arhitekturu i urbanistička rešenja, zbog čega prikazujemo pravu lepezu ideja, koje mogu da se iskoriste", istakao je Dangubić.
Foto: DANILO DANGUBIÆ ARCHITECTS
Precizirao je da je u ovom saobraćajnom tunelu predviđeno 13 stanica.

"Automobilski saobraćaj je spušten pod zeml4ju, a onda su kreirani objekti tranzicije kojima se ljudi penju ili spuštaju. Tako je, primera radi, dato 13 garaža kojima se pristupa sa dna, a ne sa površine", naveo je autor izložbe.

U saopštenju se dodaje da će izložba biti otvorena građanima za posetu do 31. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: