"Vuk sebe vidi kao oca medvedima, štiti ih ako misli da su u opasnosti"

Krokodil Gena, lavica Elza i medvedica Tanja su među oko 200 divljih životinja koje su imale sreće da završe u Velesu, glavnom ruskom centru za rehabilitaciju divljih životinja, napuštenih ili žrtava ljudske surovosti.

Izvor: Beta

Sreda, 20.03.2019.

16:00

Ilustracija/Foto: Author kangarooarts/Depositphoto.com

Krokodil je bio ostavljen u kanti za smeće i pronašao ga je čistač ulica.

"Čistač je prvo mislio da je reč o plišanom krokodilu, ali je igračka onda oživela", rekao je osnivač Velesa Aleksandar Fjodorov.

Elza je u Veles stigla nakon što je avionom poslata u Sankt Peterburg kao poklon jednog bogatog biznismena drugom.

"Tokom leta se izvukla iz kaveza i šetala se u odeljku za prtljag. Kada je avion sleteo na Puljkovo i osoblje počelo da istovara prtljag, pronašli su lava koji ih je napadao", navela je veterinarka u Velesu Natalija Bondarenko.

Čovek kome je lavica bila upućena je zatražio od centra da je preuzme. Kako izgleda, Elza se lepo uklopila u život u Velesu, a posebno uživa u snegu. Medvedica Tanja je pre dolaska u Veles provela osam godina vezana lancima.

"Oko vrata je imala dva lanca koja su joj urasla u telo. Jedan joj je ušao u vrat čak sedam centimetara. Imala je nekoliko operacija, poslednja karika lanca joj je došla do kičme", kaže Fjodorov.
Ilustracija/Foto: OndrejProsicky/Depositphoto.com
Centar teži tome da životinje vrati u divljinu, ali za mnoge to nije moguće zbog okruženja ili zato što su postale zavisne od ljudske nege i izgubile instinkte za preživljavanje.

Za neke životinje, povratak u prirodu bi značio napuštanje prijatelja. Na primer, vuk Vuk, napušten i pronađen kao štene, postavio se za zaštitnika medveda koji žive u susednom prostoru.

"Vuk sebe vidi kao oca medvedima, brine o njima, štiti ih ako misli da su u opasnosti", navela je Natalija Bondarenko.

Među ostalim stanovnicima centra, koji se nalazi oko 30 kilometara severno od Sankt Peterburga, tu su i lisice, losovi, magarci, rode, paunovi i grupa od 11 ježeva koja u potpunosti uživa u pažnji volontera.

Briga o životinjama košta oko 10 miliona rubalja (155.000 dolara) godišnje. Veles je osnovan 2009. i ima pomoć volontera i državnih donacija, ali najveći deo sredstava dolazi od Fjodorova, vlasnika peterburške građevinske kompanije.

"Verovatno je malo reći da volim divlje životinje koje obično dobijaju malo pomoći i da je deo mog života ovde. Takođe želim da uradim nešto važno u životu", naveo je Fjodorov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: