Britanski Buldog je obožavao mačke / FOTO

Veliki državnik, koji je hrabro predvodio Britaniju u borbi protiv nacizma tokom Drugog svetskog rata, uprkos nadimku Britanski Buldog, koji su mu nadenuli Rusi zbog tvrdoglavosti i upornosti, zapravo je više od svega voleo - mačke.

Izvor: petmagazine.rs

Četvrtak, 09.11.2017.

18:20

Britanski Buldog je obožavao mačke / FOTO
GettyImages

Neretko su ga fotografi "hvatali" kako mazi ulične mace, a jednu je posebno zavoleo, toliko da ju je uvrstio i u svoj testament. Naime, za 88. rođendan, Džok Kolvil, jedan od Čerčilovih sekretara, poklonio mu je narandžasto mače belih šapa i grudi.

Čerčil ga je nazvao Džok, a neretko ga je javnosti predstavljao i kao svog ličnog pomoćnika. Mogu se pronaći zapisi koji ukazuju na to da je svog ljubimca veoma razmazio i da ga je tretirao kao ravnopravnog člana porodice, ako ne i omiljenog. Džok je uz svog vlasnika bio i na samrtnoj postelji.

Zbog ogromne ljubavi koju je osećao prema svom mačku, ali i prema macama uopšteno, Čerčil je čak i u svom testamentu napisao da njegovim imanjem u Čartvelu uvek mora slobodno da šeta jedna narandžasto-bela mačka po imenu Džok.
GettyImages
Čerčilova porodica je 1966. godine imanje ostavila Nacionalnom fondu za očuvanje istorijskog blaga. Zaposleni posvećeno vode brigu da želja britanskog premijera uvek bude poštovana, a tradicija "narandžastih vladalaca" je očuvana.

Prvi Džok uginuo je devet godina nakon Čerčilove smrti i sahranjen je na groblju kućnih ljubimaca u Čartvelu, a Nacionalni fond se i danas trudi da Džok uvek ima "dostojnog" naslednika.

Trenutno, na imanju koje je pretvoreno u muzej posvećen ovom velikom državniku, živi Džok Šesti, najnestašniji od svih. Ovaj mačor uživa da oštri kandže na gotovo svim predmetima koji mu padnu šapa, pa je ovo prvi Džok kojem nije dozvoljen ulaz u sve prostorije kako ne bi oštetio eksponate.

Međutim, njemu to uopšte ne smeta, jer ionako najviše voli da leškari na klupi u bašti sa Čerčilovim imenom.
Džok Šesti / GettyImages

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: