Bela kuća prvi put u 150 godina bez kućnog ljubimca

Donald Tramp je prvi američki predsednik u poslednjih 150 godina koji nema kućnog ljubimca, što je još jedna kategorija u kojoj odstupa od uobičajenog profila predsednika SAD, navodi britanski "Ekonomist".

Izvor: B92

Subota, 22.07.2017.

10:15

Bela kuća prvi put u 150 godina bez kućnog ljubimca
Foto: Gettyimages

Prema podacima Muzeja predsedničkih kućnih ljubimaca, Bela kuća je do sada bila dom više od 300 životinja, među kojima desetina pasa, konja i ptica, ali i medveda, tigra i čak aligatora.

Najimpresivniju "menažeriju" bez sumnje je imao bivši predsednik Teodor Ruzvelt, koji je gajio oko 50 životinja uključujući, između ostalog, jazavca, kukuviju i jednonogog petla, ali i hijenu, kojota i medvede.

Tomas Džeferson je, kao predsednik SAD, imao dva grizli medvedića, a Abraham Linkoln - kozu Neni i jarca Nanka. Predsednik Vilijam Henri Harison je kao kućne ljubimce imao dva oposuma, dok je Kelvin Kulidž gajio nilskog konja Bilija, a Herbert Huver - aligatore.

Interesantan je i podatak da su demokratski predsednici u proseku imali po šest kućnih ljubimaca, a republikanski - devet. Poslednji predsednik u američkoj istoriji koji nije imao kućnog ljubimca bio je Endrju Džonson, koji je otišao sa funkcije 1869, a poznat je po tome što je jedan od samo dva opozvana američka predsednika.

Suočenom sa sve oštrijim kritikama da upravlja haotičnom administracijom i da postoje sumnjive veze između njegovog predizbornog tima i Rusije koja se, navodno, mešala u američke izbore, Trampu bi moglo prijati društvo kućnog ljubimca, možda nekog četvoronoznog prijatelja, ocenjuje britanski list.

U tom kontekstu, "Ekonomist" citira Harija Trumana, američkog predsednika od 1945. do 1953, koji je često govorio: "Ako želiš prijatelja u Vašingtonu, nabavi psa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: