Kako da znate da li je vaša tigrica zdrava

Tigrice su izuzetno socijalna bića i treba ih kupovati minimum u paru. Čovek, ogledalce ili plastična ptica u kavezu, ne zamenjuje im društvo. Usamljena tigrica se čak može razboleti i uginuti.

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2017.

08:56

Kako da znate da li je vaša tigrica zdrava
Foto: Thinkstock

Piše: M. Stakić
Izvor: Dnevnik.rs Tigrica je zdrava kada joj oči nisu suzne i širom su otvorene, perje je čisto i uredno, nema promena u boji perja, kanye nisu predugačke, a kljun suv i čist, živahna je i ima dobar apetit.

Posle pasa i mačaka, tigrica je najzastupljeniji ljubimac na planeti, ako izuzmemo pojedinačan broj ribica koje neko ima u akvarijumu i idealne su za decu stariju od osam godina. Vrlo su pitome, živahne i znatiželjne, a zbog inteligencije, neke čak i progovore. Životni vek im je između 10 i 14 godina. Iako joj je originalna boja zelena, kakve i danas žive u zemlji porekla Australiji, u velikim i bučnim jatima, dugogodišnjim uzgojem danas se mogu naći u svim bojama. U kavez im obavezno stavite merdevine, nekoliko prečki, igračke, ljuljaške i naravno hranilicu i pojilicu i omogućite im kavez minimum veličine da mogu slodobno raširiti krila.

Tigricu bi trebalo puštati svakodnevno nekoliko sati van kaveza kako bi mogla da leti, a obožavaju kupanje i tuširanje, tako da je sad pravo vreme da ukoliko nemate ljubimca nabavite tigrice.

One nisu zahtevne što se tiče hrane, jedu semenke, kao i voće i povrće pod uslovom da je sveže, a ponudite im i minerale, uz obaveznu sipinu kost.

Ukoliko je vaša tigrica apatična ili odbija hranu i vodu, onda je vreme za posetu veterinaru, a nikako ne zaboravite da joj dozvolite da svakodnevno leti.

Ipak je to ptica!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: