Grad u Španiji proglasio pse i mačke za "sugrađane"

Stanovnici malog grada u Španiji priznali su pse i mačke kao “neljudske stanovnike”.

Izvor: Daily Mail

Petak, 24.07.2015.

12:59

Default images

Foto: ArTeTeTrA/ Flickr.com

Pošto Trigeros del Vale ima samo 330 stanovnika, odlučio je da brojno stanje poveća priznavanjem ovih viševekovnih prijatelja ljudi.

Gradonačelnik Pedro Peres Espinosa smatra da je ovog pravi potez.

“Psi i mačke žive među nama više od 1.000 godina. Gradonačelnik treba da predstavlja ne samo ljudske stanovnike, nego i ostale”, rekao je on.

Prema novoj uredbi, zabranjeno je svako “sakaćenje ili smrt neljudskog stanovnika”, čime je mestašce želelo da spreči borbe bikova.

Taj brutalni sport je poslednjih godina pod velikim udarom kritika, a Katalonija je prva regija u Španiji koja je zabranila održavanje takvih borbi.

Slučaj Trigeros del Vale nije jedini primer u skorijoj istoriji u kom su životinje dobile prava, ranije rezervisana samo za ljude.

U Indiji je 2013. odlučeno da se delfini i kitovi tretiraju kao “neljudske ličnosti” , kako bi ih zaštitili od držanja u zatočeništvu u zabavnim parkovima. Iako morski sisari nisu dobili ljudska prava, barem se više ne muče u vodenim parkovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: