Beogradski Zoo vrt: Tuširanjem i voćem protiv vrelina

Talas tropskih vućina koji je zahvatio Srbiju nije zobišao ni stanovnike beogradskog Zološkog vrta na Kalemegdanu koji visoke temperature lakše podnose uz hladne tuševe i ledene poslastice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2015.

15:05

Default images
Beta / AP Photo/Darko Vojinovic

"Trudimo se da učinimo sve da naše životinje što bezbednije podnesu ove tropske vrućine, pa ih tako rashlađujemo tuširanjem i svežom hranom, voćem i povrćem koje sadrži dosta tečnosti", rekao je Tanjugu veterinar beogradskog Zoološkog vrta Jožef Ezveđ.

U tuširanju posebno uživa Tvigi, slonica stara 42 godine koja je u beogradski Zoološki vrt došla iz Holandije. "Nju tuširamo minimalno dva, a maksimalno četiri puta dnevno. Tuširanje traje od 10 do 15 minuta, ali ona nam sama stavi do znanja kada joj je dosta i odlazi", ispričao je Ezveđ.

Iako visoke temperature nikako ne odgovaraju polarnim medvedima koji potiču iz hladnih područja severne Evrope, to ne važi i za medu Cezara, starog 32 godine. Moglo bi se reći da je on, kao deo velike porodice Vrta Dobre nade, navikao na svakodnevne ledene poslastice, pa je tako bilo i danas kada je na meniju imao sočne, slatke i dobro ohlađene lubenice.

Veterinar koji brine o zdravlju životinja kaže da one koje dolaze iz polarnih predela njihovi staraoci tuširanju više puta dnevno i pored toga vode računa da uvek imaju svežu vodu, zaklon i pećinu u koju mogu da se povuku tokom velikih vrućina. U prilog tome, Ezveđ priča kako se morskom lavu, koji inače živi u Atlanskom okeanu, voda u bazenu svakodnevno rashlađuje.

"U Atlanskom okeanu voda je dosta hladna i da bi morski lav lakše podneo vrućine svakodnevno ispuštamo pola bazena, dopunimo ga svežom vodom, a i rashlađujemo je", rekao je Ezveđ i dodao da je idealna temperatura vode za morske lavove oko 13 stepeni.

Velike temperature teško podnosi i ženka nilskog konja Julka koja sa svojim životnim saputnikom pokušava da se rashladi svežim voćem, povrćem, lucerkom... Da vrućina nije "smorila" samo stanovnike vrta "Dobre nade" već i Beograđane i njihove goste pokazuju ne samo puste gradske ulice i bulevari, već i jedan od najlepših prostora Boegrada - Zoo vrt, u kojem na skoro 40 stepeni hrabro šeta tek po neki ljubitelj životinja sa neophodnom flašicom vode u ruci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: