Kako su zlatne ribice osvojile celo jezero

Samo nekoliko zlatnih ribica bačenih u jezero Bolder u Koloradu je za tri godine donelo više hiljada potomaka.

Izvor: Mashable

Subota, 11.04.2015.

13:41

Default images

Egzotične ribice koje ne postoje u prirodi u Severnoj Americi sada brine biologe koji pokušavaju da pronađu način da reše problem.

“Na osnovu njihove veličine, deluje kao da imaju tri godine, što verovatno znači da su se razmnožile nakon što ih je neko nelegalno pustio u jezero”, kaže Ben Svigl, biolog Kolorado Parka.

Jedan rendžer primetio je ogromno jato zlatnih ribica pre nekoliko nedelja i prijavio nadležnoj službi.

“Ako pobegnu i pođu nizvodno, počeće da se takmiče za prostor sa domaćim vrstama, koje žive u jezeru od njegovog nastanka”, kaže Svigl.

Štaviše, postoji i nekoliko ugroženih vrsta ribe, kojima bi zlatne ribice mogle predstavljati pretnju, jer jedu preko potrebne planktone i manje insekte.

Osim toga, zlatne ribe mogu nositi različite viruse i bakterije, jer nisu prošle kontrolu pre puštanja u jezero, što je inače praksa tokom legalnog poribljavanja.

Akvarijumske ribice mogu nositi smrtonosni VHS virus i bakterijske bolesti bubrega.

Onvo nije prvi put da ukrasne ribice zauzmu prirodni rezervat.

U novembru 2012. upravnici parka Tanderbird jezera u Bolderu morali su da uklone 2.275 koi šarana, nakon što je nekolicinu tih riba neko odbacio kao neželjene ljubimce.

“Zlatne ribice nisu domaća vrsta i mogu narušiti osetljivi ekosistem”, kaže Kristin Kenjon, menadžer prirodne sredine za Bolder.

“Apelujemo na javnost da ne odbacuje neželjene ribice ljubimce u naše vode. Osim što je štetno po prirodu, to je i nelegalno”.

Prema američkim zakonima, vlasnici ribica koji žele da se otarase svojih ljubimaca moraju pronaći neki od zakonom propisanih načina eutanazije.

Prihvatljive metode su potapanje u rastvor anestetika, ili ubrizgavanje rastvora ketamina. Strogo je zabranjeno bacanje ribica u wc šolje, jer čak i tako mogu dospeti u prirodne vodene tokove i izazvati probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: