Zašto psi vole da ih češkaju po stomaku?

Nema veće radosti nego kada dođete kući a vaš pas vas dočeka radostan, baci se na leđa i ponudi vam stomak da ga pomazite. Skoro svaki pas voli da se češka po stomaku, ali zašto? Saznajte…

Izvor: zivotinje.rs

Nedelja, 08.02.2015.

15:44

Default images

I mačke i psi znaju da legnu legnu na leđa i pokazuju vlasniku stomak, ipak, značenje tog uobičajnog ponašanja je drugačije. Naime psi na taj način pokazuju podređenost.

"Psi legnu na leđa i izlažu svoj trbuh kao znak podređenosti, a ponekad i tokom igre s ljudima u čijem društvu se osećaju opušteno," izjavila je doktorka Margaret Grun sa univerziteta u Severnoj Karolini.

Iako na taj način pokazuju podređenost, ne znači da psi ne uživaju u češkanju. Ako je opušten u društvu osobe koja ga mazi, pas će se ponekad sam prevrnuti na leđa kako bi izložio stomak.

Kad se pas prevrne na leđa čim mu neko priđe, to može da bude znak podređenosti zbog straha ili napetosti. Međutim, ukoliko drži rep među nogama, nije pametno dirati mu trbuh, jer bi se mogao osetiti ugroženim i pokazati znake agresivnosti. Napete pse je najbolje pozvati ka sebi, bez posezanjem za njima, nakon što sednete ili čučnete.

Foto: Maja Dumat/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: