Francuzi odaju priznanje haskijima u Velikom ratu

Na mnogim mestima u Loreni, na severoistku Francuske, još uvek su vidljivi tragovi rovova iskopanih za vreme Prvog svetskog rata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

19:00

Default images

U zimu 1914, mule i konji su kapitulirali pred snegom. Situacija vojnika na prvim linijama fronta bila je katastrofalna: ostali su odsečeni, bez hrane i municije.

Generalštab francuske vojske je tada odlučio da nabavi pse naviknute na ekstremne uslove. Iz Aljaske je hitno dopremljeno 440 pasa koji će pomoći francuskim vojnicima da prebrode zimu. Za godinu dana, polovina ovih hrabrih i vrednih životinja će stradati.

"Pseća zaprega je vukla više od 400 kilograma", rekao je Kristijan Žerar, vojnik i vodič pasa, prenose francuski mediji.

"Za samo četiri dana, jedna zaprega bi prebacila blizu devet tona tereta", naveo je on.

Žerar namerava da na stogodišnjicu ove neobične epopeje podigne spomenik u čast "ratnika iz Aljaske", o kojima je 2012. snimljen dokumentarac, a nedavno je u Francuskoj objavljen i strip.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: