Zaštitite ljubimca od jesenjih opasnosti

Svi mi koji brinemo o životinjama, posebno kada dođe jesen moramo biti dodatno pažljivi. Od otrova u domaćinstvu do povreda koje izazivaju hladni vremenski uslovi, sezona jeseni je vrlo opasna za naše ljubimce.

Izvor: Foto: Zivotinje.rs

Sreda, 22.10.2014.

08:51

Default images

Izdvojili smo za vas nekoliko saveta uz pomoć kojih će vaš ljubimvac biti zdrav i bezbedan tokom jesenjih meseci.

U jesen se povećava upotreba rodenticida, koji su veoma otrovni za ljubimce. Naime, ako životinja proguta ovu vrstu pesticida, može doći do ozbiljnih posledica, pa i do smrti. Ako morate da koristite ove proizvode, uradite to sa velikim oprezom i stavite ih na ona mesta u bašti koja su nepristupačna ljubimcima.

Ako vaš pas nije bio toliko aktivan napolju tokom letnjih vrućina, nije loše obnoviti dresuru. Psi, isto kao i ljudi, vremenom postaju slabiji u veštinama kada ih ne koriste.

Jesen i proleće je doba kada rastu gljive. Dok 99 posto pečuraka nije otrovno ili sadže vrlo malo toksina, onaj jedan procenat njih je veoma otrovno i mogu biti opasne po život životinje. Nažalost, većina otrovnih pečuraka se vrlo teško razlikuje od onih bezbednih. Zato, najbolje rešenje je da ljubimce držite dalje od područja gde one rastu. Ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac pojeo otrovnu pečurku, odmah potražite pomoć veterinara.

Kako bi očuvali telesnu toplotu, ljubimcima koji žive na otvorenom u dvorištu ili dosta vremena provode napolju potrebno je više hrane tokom hladnih dana. Takođe, važno je da konji i ostale životinje uvek imaju čistu, svežu vodu, koja nije zamrznuta.

Početak jeseni je vreme za promenu tečnosti u motorima automobila. Etilen glikol, odnosni antifriz, veoma je toksičan za životinje, pa u slučaju izlivanja ove tečnosti najbezbednije je odmah počistiti.

Takođe, ukoliko imate dece koja su krenula u školu sa početkom jeseni, važno je da svoj školski pribor drže van domašaja ljubimaca. Naime, olovke, bojice, markeri i flomasteri u sebi sadrže male količine toksina, koje neće naškoditi ljubimcu, osim ukoliko proguta velike količine. Takođe, supstance iz pribora mogu izazvati probleme u sistemu za varenje i zatvor.

Ipak, zdrav i bezbedan ljubimac je i srećan ljubimac.

Foto: Zivotinje.rs
Foto: MSVG / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: