Dušan Kecman i Džeri, blenta sa klempavim ušima

Bivšeg košarkaša Partizana Dušana Kecmana svi znaju i pamte po čuvenom košu, "trojci", u poslednjim sekundama finalnog meča NLB lige protiv Cibone 2010. godine. Malo ko zna da Dušan obožava pse, koje je zavoleo uz svog psa. Upoznajte Džerija, osmogodišnjeg mešanca.

Izvor: Izvor: apetit.rs/Razgovarala Petra Živiæ

Utorak, 21.10.2014.

09:54

Default images

Kako je Džeri došao u porodicu Kecman?

Dok sam sa suprugom još živeo na Novom Beogradu, komšija je Džerija doveo iz Kučeva. Kako je komšijina supruga bila alergična na pse, čuvali su ga ispred zgrade. Bio je pravi blenta sa klempavim ušima i supruga me je od početka nagovarala da ga usvojimo. Ja sam tada mislio da to nije dobra ideja, imao sam mnogo obaveza i često putovao.

Jedne večeri sam se vratio sa utakmice i zatekao Džerija u našem stanu, umotanog u peškir. Supruga mi je samo rekla "Džeri ostaje kod nas". Od tada je prošlo skoro 8 godina, a Džeri je sada punopravni član porodice.

Nisi bio oduševljen usvajanjem psa?

Ljubimac je velika odgovornost. Potrebno je adekvatno ga hraniti. Tu je i vakcinacija, treba ga voditi veterinaru. Bio sam konzervativan po pitanju čuvanja psa u stanu, ali čovek se na sve to vrlo brzo navikne. Sada, kada ga ne vidim i jedan dan, nedostaje.

Koja je Džerijeva omiljena ruta za šetnju?

Pošto živimo pored Kalemegdana, često tu i šetamo. Ili pored reke. Sada je stariji sin Andreja počeo da ga šeta, vezuje, pa je to poseban doživljaj.
Foto: Nada Todoroviæ
Porodica Kecman dobila je i dvojicu novih članova, sinove Andreju i Vuka. Šta se promenilo sa dolaskom dece?

Džeri njih obožava. Kako Vuk raste, počeo je da vuče Džerija za rep i da ga maltretira (smeh). Nema lepšeg osećaja od toga da dete odrasta uz ljubimca. Razvija ljubav prema životinjama. Naravno, vodimo više računa o higijeni, ali uz psa i deca razvijaju jači imunitet, što je odlično.

Čime hraniš Džerija i koja mu je omiljena hrana?

Hranimo ga granulama, ali pošto je razmažen, uvek se nađe i neko meso. Dok ručamo, stavi njušku na koleno i tužno gleda, tako da se redovno ogrebe za parče mesa ili kosku. Uvek traži najslabiju kariku u kući, obično testira goste na večeri. Svašta nešto može da pojede. Obožava keks, a jede i kikiriki i kokice.

Šta je Džerijev najveći nestašluk?

Zima i pola metra snega na Kalemegdanu, imao je novu perjanu jaknu za pse. Obožava sneg i pola dana je proveo igrajući se sa ostalim psima. Kada smo krenuli kući, nije hteo da krene sa nama. Ostavili smo ga, jer zna sam da se vrati kući. Za sat vremena sam ga obišao, i dalje je bio na Kalemegdanu, ali bez jakne. Jurili smo ga i do Zoološkog vrta, ali ništa. Pronašli smo ga tek kasno uveče, skroz promrzlog, na benzijskoj pumpi preko puta stana. Naravno, bez nove perjane jakne, koju je izgubio.
Foto: Nada Todoroviæ
Kakav je sa drugim psima?

Najviše voli da se druži sa štencima. Sa mužjacima u društvu, obično zareži. Više voli da se druži sa ženkama.

Šta radi Džeri dok je porodica Kecman na odmoru?

Dok sam igrao u inostranstvu, živeo je sa nama u Atini. Bio je sa nama i u Francuskoj. Nikada nije leteo avionom, to bi bio malo veći stres za njega. Vozio se kolima, ima svoj jastuk pozadi na kome leškari. Bio je i na moru. Kada ga ne vodimo sa nama, uvek se nađe neko ko ga rado bejbisituje.

Nedavno si prestao da igraš košarku, ali ne možemo da te ne pitamo - kako komentarišeš uspeh naših košarkaša na Svetskom prvenstvu?

Fenomenalan uspeh koji niko nije očekivao. Sale Đordević je napravio odličnu ekipu i samouvereno govorio "Idemo na medalju". To samo pokazuje da je kvaliet koji je imao kao igrač sada preneo na sebe kao trenera. Važno je da se košarka vraća kao naš nacionalni sport.

Intervju je originalno objavljen na portalu Apetit.rs. Sa Dušanom Kecmanom razgovarala je Petra Živić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: