Rešena misterija: Zašto psi i vlasnici liče?

Jedan od članova vaše porodice je pas? Ukoliko stanete zajedno ispred ogledala, uočićete sličnosti kojih niste ni svesni, pročitajte i zašto...

Izvor: Izvor: Zivotinje.rs

Ponedeljak, 22.09.2014.

18:01

Default images

Psiholog Sadahiko Nakajime sproveo je istraživanje i dokazao da psi i njihovi vlasnici zaista liče, ali dobio je i odgovor zašto je to tako.

U eksperimentu je ispitivano 500 osoba, kojima su pokazivane fotografije vlasnika i pasa, odvojeno. Ispitanici su zatim dobili zadatak da spoje sliku psa sa slikom svog vlasnika. Dobijeni rezultati su bili fascinantni!

Ispitanici su u skoro 80 posto slučajeva tačno uradili zadatak – uspeli su da spoje vlasnika s njegovim psom.

Takođe, učesnici istraživanja su u 74 odsto slučajeva uparili pse i vlasnike samo na osnovu fotografija koje su pokazivale njihove oči, a 73 odsto tačnih parova je bilo na osnovu fotografija usta.

“Ljudi biraju psa na osnovu takozvane sklonosti ka poznatom i to je potpuno nesvesna selekcija”, objasnio je Sadahiko Nakajima. On kaže da vlasnici pasa ne počinju vremenom da liče na njih, niti je obrnuto, već da se još prilikom biranja životinje ispoljava naša prikrivena sklonost tome da budemo u okruženju bića i predmeta koji su nalik na nas, koji su nam "poznati".

Izvor: Zivotinje.rs
Foto: artur84 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: