Kome pripadaju ljubimci nakon razvoda?

Za mnoge od nas, ljubimci su kao deca. U slučaju razvoda, životinje se smatraju ličnom svojinom...

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

16:45

Default images

“U slučaju razvoda, životinje ulaze u podelu imovine i obično pripadnu jednom od supružnika”, navodi Karla Bredšo, advokatica iz Teksasa. “Ipak, supružnici mogu da odluče da zajedno poseduju psa i ugovore termine za viđanje sa psom. Imali smo i takve sporazume i oni su funkcionisali prilično dobro.”

U to su uključene i odredbe u vezi finansijskih troškova.

Bredšo ističe da, pošto su ljubimci lična svojina, mogu nastati rasprave u vezi sa tim da li je životinja posebna ili zajednička svojina.

Posebnu svojinu čine pokloni, nasledstva stečena tokom braka i sve ono što je supružnik posedovao pre ulaska u brak, i sud ne može da je deli. Supružnici se mogu raspravljati oko toga da li je pas bio poklon ili su ga zajedno kupili, što bi ga činilo zajedničkom svojinom koja bi bila dodeljena jednom od njih dvoje.

Američka akademija za bračne advokate sprovela je anketu u kojoj je učestvovalo 1500 ispitanika i skoro četvrtina je izjavila da je primetila sve veću učestalost pitanja o starateljstvu nad životinjama. Na sudovima je trebalo da bude odlučeno ne samo ko dobija ljubimca, već i da li druga partija ima pravo da ga vidi posle razvoda.

“Određivanjem toga šta je u najboljem interesu za životinju pobrinućemo se da životinja bude propisno zbrinuta nakon razvoda”, zaključuje Bredšo.

Izvor: Parade
Foto: a Dan of action / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: