Devojčica za 6 meseci spasla 150 pasa

Ana Marija veruje da država nema nikakvo rešenje za spasavanje lutalica, samo plan za njihovo istrebljenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

16:53

Default images

Trinaestogodišnja devojčica iz Rumunije Ana-Marija Ćulku koristi internet kako bi ispunila svoju misiju - ona želi da spase što je moguće više rumunskih pasa lutalica.

"Želim da znam da će moji psi biti razmaženi, da će im biti dozvoljeno da sednu na trosed ... pa je jedno od mojih prvih pitanja: Hoćete li držati psa na lancu", rekla je ona na početku razgovora za Rojters, prenose podgoričke Vijesti.

Ćulku je bila beba kada je slavna francuska glumca Brižit Bardo 2001. počela kampanju za spas hiljada pasa lutalica u Bukureštu. Pse je spašavala programom donacija vrednim 150.000 dolara.

Devojčica Ana Marija koristi Facebook i dopire do ljubitelja pasa širom Evrope. U šest meseci spasila je 150 lutalica i otpremila ih u Nemačku, Austriju, Belgiju.

To ni blizu nije dovoljno. U bukureštanskom "šinteraju" sada se nalazi 2.800 pasa, a oko 2.000 pasa je usmrćeno u posljednja dva meseca.

Prema procenama, na ulicama Bukurešta je 60.000 lutalica. Prošle godine je jedno dete od četiri godine umrlo od povreda koje mu je naneo čopor pasa lutalica pored jednog parka. To je pokrenulo ulične proteste i zahteve da se nešto uradi sa tim psima.

Usvojen je zakon koji vlastima omogućava eutanaziju pasa koji su uhvaćeni na javnim prostorima ako ih niko ne udomi u roku od dve sedmice.

Čopori lutalica, kako se smatra, nasleđe su diktatorske vladavine Nikolaja Čaušeskua i njegove odluke da buldožerima sravni sa zemljom čitave stare bukureštanske četvrti. Hiljada pasa čuvara njihovi su vlasnici morali da napuste pri prisilnom seljenju u male stanove.

Ćulku pse sa ulice odvodi u privremeno privatno utočište ili u svoje dvorište u predgrađu glavnog grada. Pri ruci ima veterinara koji ih vakciniše i čipuje.

Sve troškove, od sterilizacije do izdavanja psećih "međunarodnih pasoša" snosi njena porodica. To je oko 150 eura po psu. Troškove prevoza životinja u novi dom snosi novi vlasnik.

Devojčica provodi nekoliko sati dnevno selektujući prijave hiljada ljudi koji se javljaju na njenu Facebook stranicu želeći da udome pse. Među njima je malo ko iz Rumunije.

"Rumuni žele da udome samo čistokrvne pse", kaže.

Devojčica koja želi da postane lekar, veruje da država nema nikakvo rešenje za spasavanje lutalica, samo plan za njihovo istrebljenje. Sve dok ne krene na medicinu, Ana-Marija želi da spašava pse. I da ih spase to više može.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: