Zeki voli svež kupus i „fensi“ garderobu

U izlogu radnje sa "krpicama" u Knez Mihailovoj, neobičan komad. Tik uz haljinu na cvetove i lišće. Beli, pufnast. Ne mrda. Samo mu se njuškica pomera, kad se bolje zagledaš.

Izvor: B. CARANOVIÆ

Sreda, 09.04.2014.

08:58

Default images

- Gle, zeka 12.000 dinara - dobacuje jedna starija gospođa drugoj.

A zeka zvani Zeki obožava skupe radnje i izloge. Prepoznaje kvalitet. Kao i dobre ljude.

- Namiriše lošu energiju - objašnjava njegov gazda Dile, profesor hemije u penziji. Pre četiri godine, greškom, poklon za mlađeg sina, pripao je njemu, pa se između njega i Zekija rodila velika ljubav. A beogradske ulice dobile su svog stanara. Sad, dok drugi šetaju pse, na povocu i bez njega, Dile u šetnju izvodi belog zeca. I svi ih znaju u Knezu. Za one koji retko prođu ovim delom grada, Zeki je atrakcija. Pomaze ga. Razneže se. Stanu da se slikaju sa njim.

- Ima nekoliko prodavnica u koje baš voli da zađe - priča gospodin Dile. - I jedna mu je apoteka omiljena, ali u nju ne ulazi samo kada je šefica unutra. Zaleti se i ako je primeti, samo se okrene i nastavi dalje. Kad je toplo, voli da se raširi ceo po betonu, a prolaznici gledaju, pitaju se odakle je sleteo. Ja pokažem na gore. Sad pade sa krova, velim. A, oni jadikuju. Jeste, vidi polomljene mu zadnje noge. Mučenik, zalepio se za trotoar.

A Zeki je prava gradska faca. Ali sa starinskim šmekom. Ne voli agresivni zvuk splavova, modernih lokala. Beži od tam-tam zvuka u elektronskom maniru. Bircuze fine bira.

- Ma ima smešnih zgoda svakog dana - kaže Dile, dok Zeki trči za parom belih patika. - Neki dan u parfimeriji akcija. U izlogu namestili obaveštenje - „Uz kupovinu poklon“. Ispod kartona ugnezdio se on i uživa. Sad, njih dve, mlađe, razgovaraju. Ova će, Pa šta će mi zec?, a druga joj brižno odgovara - Pa ne moraš ti da ga uzmeš. I tako, sa Zekijem se samo smejem.

A koliko je Zeki popularan, čak je profesor Dile protekcijom stigao, pre desetak dana, ranije na zakazanu operaciju. Na kartonu, pored imena, neko dodao - „beli zec“. Ali svega je neki promil onih koji ne vole, ili ne zavole ovog beogradskog zeca. I dobro se osećaju kada ga pomaze. Nije naklapanje, naučno je dokazano, leči loše raspoloženje i stres.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: