Rupi – pas koji osvaja Mont Everest

Štene po imenu Rupi, kog je vlasnica usvojila pre par meseci, izvukavši ga iz kontejnera u Indiji, prvi je pas koji je krenuo u osvajanje Mont Everesta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.11.2013.

14:33

Default images

Bivša profesionalna igračica golfa Džoana Lefson izjavila je za AFP da je pronašla jedanaestomesečnog psića ostavljenog u kontejneru prošlog septembra, u planinskom indijskom gradu Leh, i odlučila ne samo da ga zadrži već i da ga povede sa sobom do planinarskog kampa na visini od 5.364 metra.

Alpinistkinja i pas krenuli su u ekspediciju iz himalajskog grada Lukla, 14. oktobra, s ciljem da skrenu pažnju javnosti na problem pasa lutalica i promovišu usvajanje kućnih ljubimaca.

Svoj uspon za rekord završili su 13 dana kasnije, opisujući ga na Fejsbuku kao "veliki skok za pseći rod".

"Veoma sam ponosna na Rupija. Mislila sam da ću povremeno morati da ga nosim na rukama, ali on je taj koji me je vodio i podsticao", kazala je Lefson.

"Rupi se bez većih problema prilagodio promeni pritiska. Uživao je u snegu, jeo ga je, valjao se u njemu, a da sam ga pustila verovatno bi i spavao u njemu", navela je Lefson.

Fotografije koje je postavila na Fejsbuku prikazuju Rupija kako uživa u pejzažu i zvucima Nepala, mazeći se sa bradatim hindu sveštenicima u Katmanduu i igrajući se sa decom u himalajskom gradu Namče.

"Nadam se da će njegov podvig podstaći ljude da budu bolji prema životinjama, posebno onim napuštenim. Moramo da shvatimo da je svaki život važan", istakla je bivša golferka koja se u medjuvremenu vratila zajedno sa Rupijem u rodnu Južnu Afriku.

Lefson planira da iduće godine objavi knjigu posvećenu bivšem psu Oskaru s kojim je proputovala ceo svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: