Psi leče depresiju, mace štite srce

Mnogi lekari i psiholozi preporučuju druženje sa određenim životinjama zbog njihovog terapeutskog dejstva na organizam. Ovaj pristup u lečenju često se praktikuje u Italiji, Francuskoj, SAD i Kanadi.

Izvor: novosti.rs

Četvrtak, 27.09.2012.

09:02

Default images

Odavno je poznato da su vlasnici kućnih ljubimaca zdraviji i vitalniji, kao i da se češće smeju. Zato psiholozi i lekari preporučuju određene životinje zbog njihovog terapeutskog dejstva na organizam. Takav način lečenja popularan je naročito u Italiji, Francuskoj, Americi i Kanadi. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da kućni ljubimci zaista mogu da pomognu, pre svega, na emotivnom planu.

Pas se posebno preporučuje melanholičnim i usamljenim osobama koje su sklone depresiji. Vlasnici su prinuđeni da se više kreću i da budu fizički aktivni, jer kuče voli da se aktivno igra, a ovaj četvoronožni ljubimac pomaže i roditeljima u velikim porodicama da se oslobode stresa, jer deca rado provode vreme uz svog mezimca.

Umiljate mačke ublažavaju krvni pritisak, budući da njihovo maženje sa vlasnikom deluje kao sedativ na organizam i normalizuje puls, a najčešći razlog hipertenzije je napetost. Osim toga, maca pomaže i da lakše utonete u san, "izvlači" negativnu energiju i ublažava bolove.

Ptice, i kada su u kavezu, imaju terapeutsko dejstvo. Njihovo veselo cvrkutanje i skakutanje pozitivno utiče na raspoloženje vlasnika, stimuliše koncentraciju i oslobađa od negativnih misli i stresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: