Majmuni spremni za nastup u operi

Beloruki majmuni, giboni, nisu samo izvrsni penjači, nego i talentovani pevači. Kada pevaju, koriste se specifičnom tehnikom koju teško mogu da savladaju čak i operski pevači.

Izvor: Autori: Andreas Šten-Cimons / Milena Bièviæ / dw.de

Sreda, 29.08.2012.

18:23

Default images

Onaj ko je ikada imao sreću da posmatra gibone u zoološkom vrtu ili čak u divljini, zna kako se oni okretno, svojim dugačkim rukama, hvataju za grane. Ali ti mali primati nisu samo talentovani za penjanje, već i za pevanje. Oni svakog jutra „priređuju“ spektakularne vokalne nastupe. Oni traju do 30 minuta, a mogu se čuti i na nekoliko kilometara udaljenosti.

Upravo to jutarnje pevanje istraživali su naučnici na Institutu za primate sa univerziteta Kjoto u Japanu. Oni su otkrili da se primati tokom pevanja koriste komplikovanom sopranskom tehnikom. Kod ljudi to po pravilu uspeva samo obučenim operskim pevačima. Naučnici su u poslednje dve godine u maloj prostoriji posmatrali stariju ženku belorukih primata zajedno s njenim mužjakom.

Negovatelj životinja animirao je primate kroz sopstveni „poziv“ na pesmu. Naučnici su zabeležili 20 vrsta zvukova, a, ukoliko su u prostoriju pustili“ i određene količine helijuma, još daleko više – oko 37 različitih glasova.

Promene u vokalnom traktu

Rezultati su pokazali da je beloruki gibon očigledno u stanju da svesno kontroliše svoj glas kroz promene u formi vokalnog trakta, kao i kroz promene u usnoj i nosnoj šupljini. Bez obzira na helijum koji je glas promenio i veoma povisio, kako bi ispuštala svoj tipičan glas, ženka gibona reagovala je i namerno izmenila oblik.

Takvo regulisanje glasa, prema mišljenju stručnjaka, teško uspevaju da savladaju i operski pevači. Istraživači to vide kao dokaz da giboni skoro uvek za vreme pjevanja, bez naprezanja, koriste sopransku tehniku.

Istraživanje objavljeno u časopisu „American Journal of Physical Anthropology“ ukazuje na nova saznanja evolucije jezika gibona i otkriva da psihološki temelj ljudskog jezika nije tako jedinstven kao što se do sada mislilo.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: