Bonobo - životinja najsličnija ljudima koja je oduševila naučnike

Bonobo, patuljasta šimpanza, najbliža nam je životinjska vrsta, jer se njihov DNK u 99 odsto slučajeva poklapa sa homo sapiensom, ali to nam nije jedina zajednička stvar.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

11:25

Bonobo - životinja najsličnija ljudima koja je oduševila naučnike
Foto: Thinkstock

Novo istraživanje je pokazalo da su bonobi neverovatno velikodušni i da imaju ponašanje koje su naučnici do sada pripisivali isključivo ljudima.

Studija pokazuje da će ova vrsta majmuna uvek priskočiti u pomoć strancima, čak i onda kada ne postoje nikakve garancije da će dobiti nešto zauzvrat.

Tokom prethodnog istraživanja, naučnici sa Univerziteta Djuk otkrili su da će bonobo majmuni podeliti svoju hranu sa strancima.

U novoj seriji eksperimenata, zatražena je pomoć majmuna iz DR Konga. Šesnaest bonoba odvedeno je u jednu od dve susedne sobe, odvojene velikom ogradom.

Istraživači su zatim okačili jabuku da visi na konopcu u susednoj praznoj prostoriji. Jabuku nisu mogli da dohvate, ali su mogli da je vide. Penjući se na ogradu mogli su da dohvate konopac i obore jabuku.
Foto: Thinkstock
Na osnovu rezultata istraživanja, bonobe su bile spremne da četiri puta više reaguju u slučaju da se drugi bonobo nalazio u prostoriji do njihove nego onda kada je prostorija bila prazna.

Bonobo nije morao da bude upitan za pomoć, pa je često oslobađao voćku, čak i onda kada mu majmun iz te prostorije nije to ni tražio.

Jingzi Tan sa Univerziteta Djuk stiče da je ljubaznost prema strancima generalno napredovala tamo gde koristi nisu prevazilazili potencijalne troškove.

"Svi odnosi nastaju između dva stranca. Ukoliko sretneš stranca ponovo, možda se vremenom izrodi prijateljstvo. Želja da se bude fin prema nekome ko će ti možda biti bitan jednog dana“, dodaje Tan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: