Razvoj svesti o značaju dobrobiti životinja ponovo u zakonu

Organizacija za poštovanje životinja i brigu o životinjama ORCA je saopštila danas da je Ministarstvo prosvete prihvatilo njen predlog za dopunu Nacrta zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je podnet u junu i da sada zakon obuhvata i razvoj svesti o značaju dobrobiti životinja.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.09.2017.

17:15

Razvoj svesti o značaju dobrobiti životinja ponovo u zakonu
Foto: Thinkstock

Tako je u članu 8. Predloga ovog zakona kao opšti cilj obrazovanja u Srbiji utvrđen i "razvoj svesti o značaju zaštite i dobrobiti životinja".

Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nalazi se na dnevnom redu petog vanrednog zasedanja Narodne skupštine koje je zakazano za sredu 20. septembar 2017. godine.

"Dugujemo veliku zahvalnost svima koji su podržali naš predlog da se dobrobit životinja označi kao jedan od ciljeva obrazovanja u našoj zemlji: hvala im što su pomogli da ovako važna ideja postaje stvarnost", rekao je direktor ORCA Elvir Burazerović.

Takođe, ističe da je Ministarstvo prosvete prepoznalo značaj razvijanja svesti o dobrobiti životinja i da ORCA očekuje još intenzivniju saradnju u budućnosti kako bi doprineli tome da naša dece budu saosećajni, odgovorni i aktivni ljudi.

Dobrobit životinja je pojam i koncept koji je široko prihvaćen u naučnoj javnosti i kao takav ugrađen u međunarodno i domaće zakonodavstvo i odnosi se na "životinje čiji opstanak zavisi neposredno od čoveka" - farmske životinje, ogledne životinje, kućni ljubimci i divlje životinje u zatočeništvu.

Razvoj svesti dece o značaju dobrobiti životinja važan je zbog toga što se dobrobit životinja, između ostalog, direktno odražava na obezbeđivanje kvaliteta i bezbednosti hrane životinjskog porekla.

Takođe, gajenjem farmskih životinja u održivim sistemima u kojima im je obezbeđena dobrobit, proizvodi se zdrava i bezbedna hrana životinjskog porekla i štite prava potrošača.

Unapređuje se javno zdravlje - pravilnom brigom o životinjama kojom se smanjuje rizik za prenošenje bolesti zajedničkih za ljude i životinje, zatim očuvanjem lične sigurnosti - primenom principa odgovornog vlasništa i kontrolom populacije napuštenih životinja, smanjenjem nasilja u društvu - prepoznavanjem povezanosti zlostavljanje i ubijanja životinja sa prevencijom i smanjenjem interpersonalnog nasilja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: