Ljubimac na B92.net

Srbija: 10.000 životinja svake godine su žrtve surovog iživljavanja

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovalo je danas na građane da nadležnim službama prijave svaki vid zlostavljanja životinja, ističući da u zemlji oko 1.000 osoba aktivno zlostavlja životinje u takozvanom jamarenju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

To društvo, uz podršku udruženja iz čitave Srbije pokrenulo je internet-kampanju čiji je cilj da informiše građane o jamarenju koje se organizuje širom Srbije iako je zakonom zabranjeno.

Jamarenje predstavlja način lova koji se obavlja uz pomoć obučenih pasa, najčešće terijera i jazavičara.

Zadatak pasa je da isteraju divlju životinju iz jazbine, nakon čega je lovci ubijaju.

U borbi pasa sa divljim životinjama, osim što ove životinje doživljavaju strah, stres, bol i patnju, životinjama se čak kidaju i delovi tela.

Neretko, kako se navodi, divlje životinje se zarobljavaju, drže u nehumanim uslovima, lišavaju hrane i vode i teraju na česte borbe sa obučenim psima.

Prema podacima kojima raspolažu organizacije za zaštitu životinja, čak 10.000 životinja svake godine žrtve su surovog iživljavanja.

Najčešće žrtve jamarenja su lisice i jazavci, a često u ovim nezakonitim aktivnostima stradaju i psi koji se bore s divljim životinjama.

Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje zlostavljanje i borbe životinja, dok Krivični zakonik predviđa kaznu do tri godine zatvora i novčanu kaznu za učinioce koji zlostavljaju i ubijaju životinje na nezakonit način ili organizuju borbe životinja.

Pažnja: Priloženi snimak prikazuje jamarenje i uznemirujuće je sadržine!

Prati B92 na Viberu

Vesti

Ima samo mesec dana i već je "zvezda" (VIDEO)

Mladunče nosoroga Kendi rođeno 17. jula u zoološkom vrtu u Sinsinatiju privuklo je pažnju posetilaca, a zatim i internet korisnika. Uz pomoć svoje mame, još uvek se navikava na svet oko sebe. Većinu vremena provodi u zatvorenom prostoru, ponekad se ohrabri da "pozdravi" posetioce zoo vrta, koji strpljivo čekaju da vide bebu nosoroga.

Vesti nedelja 13.08. 18:30 Komentara: 2
strana 1 od 150 idi na stranu