Grizli iz Jeloustona skinut sa liste ugroženih vrsta

Grizli medvedi iz nacionalnog parka Jelouston biće skinuti sa liste ugroženih životinja, po novim propisima koje će uskoro doneti nadležna američka administracija.

Izvor: vox.com

Subota, 24.06.2017.

08:42

Grizli iz Jeloustona skinut sa liste ugroženih vrsta
Thinkstock / Ilustracija

Ukidanje zaštite je preporučeno još u martu 2016. godine, na osnovu zaključaka nadležnih službi da se populacija grizlija, tokom proteklih decenija, dovoljno obnovila.

Na području Jeloustona, koje uključuje delove država Vajoming, Montana i Ajdaho, prema sadašnjim procenama, ima oko 700 grizlija.

U trenutku kada su 1975. godine dospeli na listu zaštićenih životinskih vrsta, bilo ih je samo 136. Grizliji su, sedamdestetih godina prošlog veka, bili često na meti lovca, što ih je dovelo na ivicu istrabljanja.

Nova propisi dozvoljavaju lov ovih medveda, ali samo izvan granica nacionalnog parka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: