Slovenci traže da se pčele proglase ugroženom vrstom

Slovenački pčelarski savez predložiće vladi da pčele u Sloveniji proglase ugroženom vrstom i da se usvoje zakoni koji će štititi njihov održivi opstanak. Pčele su neophodne za oprašivanje i bioraznolikost, a u Sloveniji je prirodno pčelarstvo rasprostranjeno i razvijeno.

Izvor: nezavisne.com

Ponedeljak, 19.06.2017.

08:38

Slovenci traže da se pčele proglase ugroženom vrstom
Thinkstock

Slovenački poljoprivrednici ne moraju, kao u nekim drugim zemljama poput Nemačke i SAD, organizovano da prevoze košnice da bi im oprašivale useve i zato bi pčele, po mišljenju slovenačkih pčelara, trebalo proglasiti ugroženom vrstom i doneti zakone koji podstiču uzgoj autohtonih biljaka za "ispašu" pčela i striktnije ih štititi od negativnih ekoloških uticaja kao što je preterano tretiranje useva pesticidima i herbicidima.

Pčele ugrožavaju i brojne bolesti, poput varoe.

Slovenački pčelari su, uz podršku vlade, pre dve godine predložili proglašenje svetskog dana pčela, a prema procenama slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, UN bi tu odluku trebao da donesu krajem ove godine, piše mariborski list Večer, dodajući da pčele i njihova zaštita imaju veliki ekonomski potencijal, ne samo u poljoprivredi nego i u drugim granama kao što je turizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: