Roda Zlata se preudala, pa stradali mladunci

Ne baš srećan kraj sage o spasavanju čuvene ptice iz Trstenika. Čim se "uselio", novi mužjak odmah izbacio jaja iz gnezda.

Izvor: novosti.rs

Sreda, 14.06.2017.

10:37

Roda Zlata se preudala, pa stradali mladunci
foto: thinkstock/ilustracija

Rodu su uspeli da spasu, ali zbog surovosti prirode njeno potomstvo, ipak, nisu. Ljubitelji ptica iz Kruševca i članovi porodice Pantelić iz mesta Riđevci, u ataru sela Počekovina kod Trstenika, uspeli su da naprave čudo: da pripitome divlju pticu koja je ležala na jajima. Hranili su je i snabdevali vodom skoro tri nedelje pomoću nekoliko metara dugačkog štapa da bi sačuvala potomstvo. Do pre nekoliko dana iščekivali su i da se izlegnu ptići u gnezdu na visokom električnom stubu nadomak kuće Pantelića.

“Obezbedili smo hranu uz pomoć donatora za narednih mesec dana, brinuli o rodi otkako je mužjak uginuo zbog slomljenog krila, ali protiv ljubavi i prirode se ne može”, kaže za "Novosti" Miroslav Stojanović, predsednik Udruženja za odgoj, zaštitu i proučavanje ptica i njihovog staništa "Zlatno pero" – “Došao je novi mužjak i, kako to u prirodi biva, izbacio jaja da bi što pre sa ženkom dobio svoje mladunce. Za nekoliko dana mladi je trebalo da se izlegu, ali možda će biti novih mladunaca iz tog gnezda”

Tako se roda, koja je dobila ime Zlata, praktično "preudala", a novi stanar gnezda, koga su prozvali Zlatan, nije hteo tuđe potomstvo.

“Moj muž je po dolasku nove rode probao da je hrani, ali više nije htela da uzima bilo šta od nas”, svedoči Zorica Pantelić - “Žao nam je i zbog stradanja bivšeg mužjaka i jaja, ali naravno da ćemo se obradovati novim rodama, ako ih bude”

Jaja izbačena iz gnezda

Šanse da ženka rode na jajima koje ne napušta preživi bez stalnog partnera bila su manja od pet odsto, pa je uspeh ljubitelja ptica i porodice iz okoline Trstenika time još veći.

“Možda smo mogli i da spasemo jaja, u saradnji sa jagodinskim zoo-vrtom i inkubatorskom stanicom, ali nam trstenički EPS nije izašao u susret. Uzaludno smo ih molili za korpu, kako bismo lakše prišli gnezdu i proverili šta se dešava s jajima kada smo primetili da se oko Zlate vrzma novi mužjak”, kaže nam Miroslav Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: