Zoo-vrt u Jagodini bogatiji za dva alpino jareta (FOTO)

Zoološki vrt u Jagodini od jutros je bogatiji za dva mala alpino jareta, čiji je otac sibirski kozorog, jedini primerak u Zoo-vrtovima Srbije sa predivnim rogovima, i malo zebu tele indijskog zebu govečeta.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 07.05.2017.

14:04

Zoo-vrt u Jagodini bogatiji za dva alpino jareta (FOTO)
Foto: Tanjug / Dušan Anièiæ

"Alpino kozice su na svet došle jutros i već hodaju po toru, sa majkom i ocem. Majka je stara tri i po godine, nosi pet meseci, jarići su zdravi, vitalni i odmah smo ih pustili napolje, to radimo sa mladuncima radi vitamina D i bržeg i boljeg okoštavanja", izjavio je Tanjugu veterinar Zoo-vrta Vladimir Jovanović. Koza se gotovo bez ljudske pomoći sama ojarila, dodao je on.

Jarići više liče na majku, mi smo želeli da više liče na oca - kozoroga, da budu mužjaci i imaju lepe i raskošne rogove, dodao je Jovanović. On je dodao da u Zoo-vrtu imaju još jednu gravidnu alpino kozicu od ovog kozoroga i da se nadaju muškom mladuncu. Muški potomci, po pravilu, imaju sve karakteristike mužjaka, dakle prelepe rogove, dodao je on.
Foto: Tanjug / Dušan Anièiæ
Alpino kozica nosi pet meseci, a Jovanović je istakao da je od sibirskog kozoroga iz jagodinskog Zoo-vrta gravidna i jedna alpino kozica u beogradskom zoo-vrtu.

Sibrirski kozorog je veoma zaštićena vrsta u svetu, njegovo rogovi su "u visokom trofeju", žive u planinama i pustinjama centralne Azije, najviše u planinama Avganistana i Mongolije, na nadmorskim visinama do 5.000 metara. Visoki su od 80 do 100 centimetara, a teški oko 105 kilograma, objasnio je Jovanović.

Zoo-vrt u Jagodini je isto jutro postao bogatiji i za jedno žensko tele zebu govečeta, dodao je Jovanović. On je objasnio da je reč o indijskom zebu govečetu za kojeje karakteristično da ima grbu koju koristi kao rezervar hrane. Zoo-vrt u Jagodini u julu obeležava 11 godina rada. Ima više od sto vrsta životinja sa preko 400 primeraka, ne računajući ptice i ribe. Godišnje ga poseti oko 100.000 ljudi, najviše školskih ekskurzija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: