Postanite još bolji vlasnik svom ljubimcu

Naši kućni ljubimci sa zadovoljstvom prihvataju svaki naš gest, bilo da je to poslastica ili češkanje po stomaku. Ali i pored najboljih namera, postoji još nekoliko stvari koje se zanemaruju, a mogu poboljšati odnos između ljubimca i vlasnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2017.

08:25

Postanite još bolji vlasnik svom ljubimcu
Thinkstock

1. Dresura do kraja života

Kako ljudski odnosi zahtevaju stalnu komunikaciju kako bi ostali zdravi, to važi i za odnos životinje i čoveka. Ukoliko se brinete o psu, redovno ponavljajte jednostavne komande poput "Sedi", "Stani" i "Dođi" i nagradite ljubimca posle uspešno obavljenog zadatka.

Ako za ljubimca imate mačku, izdvojite pet do deset minuta dnevno na igranje, a zatim postepeno korigujte ukoliko ispolji nepoželjno ponašanje (na primer, grebanje nameštaja). Naime, pažljivo pratite šta je najviše motiviše.

2. Počistite izmet - svakog dana!

Čak iako novi posip obećava svežinu danima ili je vaše dvorište dovoljno veliko, nemojte čekati vikend kako biste obavili "prljav posao". Ukoliko je kutija sa posipom neočišćena može izazvati da maca urinira van nje.

Sa druge strane, ukoliko dvorište nije počišćeno od ostataka izmeta, pas neće moći neometano da se igra, a čak se može i inficirati.

3. Procenjujte ishranu

Izbalansirana i kompletna ishrana je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg ljubimca. Međutim, nutritivne potrebe životinja se menjaju tokom vremena - u zavisnosti od uzrasta, zadravstvenog stanja i nivoa aktivnosti. Zbog svih tih zahteva, konsultujte se sa vašim veterinarom koji će vam preporučiti odgovarajuću hranu.

4. Zdrave poslastice

Poslastice su važan deo svake dresure, pa je važno da ljubimcima dajemo one koje su zdrave, sa kombinacijom hranljivih materija i vitamina.

5. Zaštita od buva i krpelja tokom cele godine

Većina vlasnika pretpostavlja da je zimski period odmor od ovih parazita. Zapravo, buve i krpelji vrebaju tokom cele godine, čak i zimi, pročitajte opširnije o tome. Zato je prevencija uvek lakša, jeftinija i bezbednija od lečenja.

6. Nove igračke
Vaš pas verovatno ima omiljenu igračku, ali baš kao i deci, može mu dosaditi, pogotovu ako je igračka dotrajala. Zato, povremeno obradujte ljubimca novom igračkom, ceniće to!

Takođe, i mačke vole da se igraju - i grabu! Pazite da maca ima dovoljno igračkica i da grebalica nije u stanju raspadanja.

7. Bezbednost
Čak i ako ste sklonili sve kablove i lekove van domašaja ljubimca, to ne znači da više nema načina da upadne u nevolju. Zato je najvažniji održavati dom i dvorište bezbednim od svih potencijalnih opasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: