Život sa ljubimcem: Kupanje bar jednom mesečno

Život sa kućnim ljubimcem u stanu zahteva dodatnu higijenu, jer u suprotnom, ukoliko se pas ili mačka ne kupaju i ne održava čistoća na zavidnom nivou, ukućanima prete mnoge zarazne bolesti. Najčešće su to infekcija parazitom ehinokokom, ili bakterijske bolesti: salmoneloza, leptospiroza, bruceloza. Moguće su i gljivične infekcije koje se prenose samo dodirom.

Izvor: novosti.rs

Sreda, 19.04.2017.

08:39

Život sa ljubimcem: Kupanje bar jednom mesečno
Thinkstock

Kućni ljubimci, psi i mačke, kao što je poznato, ne vole baš kupanje, parfeme, šampone i druge hemikalije i kozmetiku koje čovek koristi svakodnevno.

- Životinje iritiraju određeni jaki mirisi i konzervansi u hemiji - kaže Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu. - Njihova koža nije samo drugačija, nego imaju i mnogo osetljivije čulo mirisa od čoveka.

Drugačiji fiziološki sastav dlake i kože kod pasa i mačaka zahteva namensku kozmetiku.

- Zato je naš institut dugo radio na odgovarajućoj formuli za pravljenje šampona - objašnjava naš sagovornik. - Taj šampon sadrži derivate iz kokosovog i palminog ulja, dok smo mirisnu notu postigli upotrebom esencijalnih ulja lavande i limuna.

Bitan deo higijene podrazumeva i redovno čišćenje ravnih površina u stanu.

- Kućni ljubimac u kući znači da su neophodni deterdženti sa antibakterijskim delovanjem - kaže Blagojević. - Ali oni ne smeju da budu jaki i da sadrže hlor i druge "teške" supstance. Veoma je bitno i da ne moraju da se ispiraju da bi se postigla njihova delotvornost.

Koliko često bi trebalo kupati psa ili mačku zavisi od toga da li oni borave u dvorištu ili sa vlasnikom dele životni prostor i postelju. Preporuka je da se najmanje jednom nedeljno detaljno čiste podovi, dok se kupanje kućnih četvoronožaca savetuje najmanje jednom mesečno.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: