Spasen orao belorepan koji se otrovao pesticidima

Orao belorepan koji je otrovan na njivama u Srbiji spasen je zahvaljujući brzoj reakciji zaštitara ptica, saopštili su danas Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.04.2017.

08:42

Spasen orao belorepan koji se otrovao pesticidima
Foto: Thinkstock

Najnoviji slučaj trovanja orla belorepana, koga je 6. aprila pronašao upravnik lovišta "Sanad" na njivi kod istoimenog sela u severnom Banatu, pokazuje da trovanje ptica grabljivica na njivama u Srbiji ne prestaju.

Upravnik lovišta pronašao je odraslu, iznemoglu, pticu sa vidljivim simptomima trovanja kojoj je odgovarajućim protivotrovom ispran želudac, te se ona vrlo brzo oporavila i počela da jede.

Ornitolozi koji rade na projektu zaštite ptica grabljivica ''Panon igl'' prepoznali su i u ovom slučaju simptome trovanja, a ističu da su svi preparati na bazi karbofurana zabranjeni za upotrebu i promet u Srbiji.

Zbog široke zloupotrebe takvih preparata veliki broj strogo zaštićenih ptica strada prilikom ishrane mesom ili biljkama tretiranim tim materijama. U saopštenju se navodi i da su od početka ''poplave'' trovanja ptica grabljivica pesticidima, sreću da prežive trovanje imala samo četiri orla belorepana, dok ih je više od 60 stradalo u poslednjih deset godina, ukoliko se računaju samo životinje čije leševe su ornitolozi pronašli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: