Azil za pse u Nišu najverovatnije tek sledeće godine

Najnoviji napadi pasa lutalica u kojima su povređene dve žene ponovo su pokrenuli pitanje izgradnje azila za pse u Nišu, a prema rečima gradskih čelnika, on neće moći da bude izgrađen pre naredne godine.

Izvor: Beta

Sreda, 08.03.2017.

13:06

Azil za pse u Nišu najverovatnije tek sledeće godine
Tanjug / AP Photo/Nariman El-Mofty

"Budžetom za 2017. godinu nisu planirana sredstva za izgradnju azila, ali ćemo ove godine pokušati da obezbedimo zemljište kako bi mogao da bude izgrađen naredne godine", izjavio je gradski većnik Igor Vojinović za Betu.

Vojinović je kazao da se traži način da se jedna lokacija na periferiji Niša, koja je sada u vlasništvu države, stavi u funkciju.

On je kazao da još ne može da otkrije o kojoj lokaciji se radi.

"Svi dosadašnji pokušaji grada da izgradi azil pali su u vodu, jer građani ne žele u svojoj blizini takav objekat", izjavio je Vojinović.

Grad Niš je, podsetio je Vojinović, i ove godine kao i prošle izdvojio sedam miliona dinara za rad Zoo službe JKP "Medijana", odnosno za zbrinjavanje i sterilizaciju pasa lutalica u prihvatilištu na Gradskoj deponiji.

Predsednica Društva za zaštitu životinja Svetlana Dejanović Avramović smatra da azil treba da bude izgrađen, ali da on neće trajno rešiti problem pasa lutalica na Niškim lutalicama.

"Za trajno rešenje tog problema potrebno je da grad svim vlasnicima ponudi besplatno čipovanje i sterilisanje pasa. Oni koji odbiju, morali bi da uplaćaju u budžet grada značajnu novčanu nadoknadu", istakla je Svetlana Dejanović Avramović za Betu.

Ona je kazala da bi komunalna inspekcija morala da rigorozno kontroliše čipovanje i sterilizaciju i da kažnjava vlasnike koji pse prepuste ulici.

"Svuda u svetu se tako rešava problem pasa lutalica. Mi ga predlažemo već deset godina. Da su nas poslušali ne bi sada imali toliko pasa na ulicama", izjavila je Dejanović Avramovićeva.

Prema njenim rečima, vlasnici pasa u Nišu svakoga dana ostave na ulicu između 30 i 50 štenaca.

"Izgradnjom azila bez popisivanja vlasničkih pasa, njihovog čipovanja i sterilisanja, za sedam, osam meseci imali bi ponovo veliki broj pasa lutalica", kazala je Dejanovićeva.

Ona je kazala da bi na niškim ulicama bilo i mnogo više pasa da dva privatna azila ne zbrinjavaju o svom trošku više stotina životinja.

U poslednja 24 časa u Nišu su psi lutalice izujedali dve žene. Jedan od napada dogodio se kod Starog groblja, a stanari okolnih zgrada tvrde da je u poslednjih par dana to sedmi napad istog čopora pasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: