Ljubimac na B92.net

Velika kornjača Melita nije preživela ledenu oluju

Velika kornjača, glavata želba, koja se po ledenoj oluji nasukala kod Zadra, uginula je, potvrdila je biolog Akvarijuma u Puli Karin Gobić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kornjača stara za koju se veruje da je stara 100 godina i teška 150 kg, nasukala se u ledenoj oluji kod Zadra, na obali između Karina i Pridrage, a njeno dramatično spašavanje je trajalo sve do 23 sata sinoć, kada je prebačena na oporavak u pulski Akvarijum, piše Regional Expreš.

"Kornjača je bila u izuzetno lošem stanju, bila je hipotermična i narušenog imunološkog sistema. Za sada je teško proceniti njezine godine, verovatno ima između 50 i 70 godina, a sa svojih 95 centimetara spada među najveće primerke kakve se retko viđaju u Jadranu, više se kreću u Mediteranu", navela je Gobić.

Ispričala je da je ovo druga kornjača ove veličine koju je videla, a kroz Centar za oporavak morskih kornjača u Puli je, kaže, dosad prošlo više od 130.

Kornjaču, kojoj su dali ime Melita, je u Zadru pregledao veterinar Marino Mirčeta koji je ustanovio da ima oko 100 godina i da je životinja samo hipotermična, i bez povreda.

"Pronašao sam na njoj neke povrede, ugrizne rane na oklopu, ali one su stare sigurno desetak godina. Životinju je samo trebalo utopliti, povreda na njoj nije bilo uprkos kalvariji koju je prošla. Utopljavanje i zagravanje morem, to je ono što je trebalo učiniti. Malo smo je pokrili i ćebićima", rekao je.

Pretpostavlja se da je svemu presudila starost i narušen imunološki sistem kojem su presudile izuzetno niske temperature.

Obdukcija na koju će kornjača biti upućena već danas, pokazaće tačan uzrok njenog uginuća.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Postanite još bolji vlasnik svom ljubimcu

Naši kućni ljubimci sa zadovoljstvom prihvataju svaki naš gest, bilo da je to poslastica ili češkanje po stomaku. Ali i pored najboljih namera, postoji još nekoliko stvari koje se zanemaruju, a mogu poboljšati odnos između ljubimca i vlasnika.

Vesti ponedeljak 24.04. 08:25 Komentara: 0

Život sa ljubimcem: Kupanje bar jednom mesečno

Život s kućnim ljubimcem u stanu zahteva dodatnu higijenu, jer u suprotnom, ukoliko se pas ili mačka ne kupaju i ne održava čistoća na zavidnom nivou, ukućanima prete mnoge zarazne bolesti. Najčešće su to infekcija parazitom ehinokokom, ili bakterijske bolesti: salmoneloza, leptospiroza, bruceloza. Moguće su i gljivične infekcije koje se prenose samo dodirom.

Vesti sreda 19.04. 08:39 Komentara: 17

Čuvajte sove, one su naši prijatelji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je danas građane da obrate pažnju i pomognu mladuncima najurbanije sove utine, ako ga nađu na zemlji, jer je ta vrsta ptica višestruko korisna u borbi protiv glodara.

Vesti subota 15.04. 11:09 Komentara: 11
strana 1 od 142 idi na stranu