Polako nestaju: Žirafe na crvenoj listi ugroženih vrsta

U proteklih 30 godina zabeležen je dramatičan pad populacije žirafa, najviših životinja na svetu, pa je taj problem klasifikovan kao izumiranje tih životinja.

Izvor: zivotinje.rs

Petak, 09.12.2016.

08:43

Polako nestaju: Žirafe na crvenoj listi ugroženih vrsta
Foto: Thinkstock

Pretpostavlja se da su razlozi gubitak staništa, krivolov i građanski nemiri u mnogim delovima Afrike. S druge strane je zabeležen i određeni rast, uglavnom u južnim delovima kontinenta.

IUCN do sada nije preterano vodio računa o statusu žirafa. Međutim, prema poslednjim podacima, ove životinje nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta, a njihova populacija je smanjena za više od 30 odsto.

"Ako idete na safari, žirafe su svuda oko vas. Iako je u proteklom periodu bilo velike zabrinutosti zbog slonova i nosoroga, broj žirafa je sada u padu“, rekao je dr Fenesi za Bi-Bi-Si.

Brzi rast ljudske populacije je uslovio širenje poljoprivrede, zbog čega ima manje mesta za žirafe u mnogim delovima Afrike. Ali i građanski nemiri u delovima kontinenta su takođe uzeli svoj danak.

„U ratom razorenim oblastima, u severnoj Keniji, Somaliji i Etiopiji u pograničnom području s Južnim Sudanom, žirafe su u suštini ratna stočna hrana“, dodaje dr Fenesi.

Na pomenutoj crvenoj listi se nalazi i veliki broj ptičjih vrsta. Tako je afričkom sivom papagaju status promenjen iz „ranjive“ u „ugroženu“ vrstu, što znači da se ova ptica, popularna kao kućni ljubimac zbog mogućnosti oponašanja ljudskog glasa, nalazi među vrstama s vrlo visokim rizikom od istrebljenja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: