Rusija: Klonirani psi kao pomoć policiji

Jači, mišićaviji i... klonirani. Rusija je dobila prve laboratorijski proizvedene policijske pse iz Južne Koreje.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

14:30

Rusija: Klonirani psi kao pomoć policiji
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kloniranje tri psa izvršio je doktor Huang Vu Suk i njegov tim iz SOOAM fondacije za biotehnološko istraživanje u Južnoj Koreji, koja je jedna od vodećih laboratorija za kloniranje pasa. Psi su stigli u Jakutsk, glavni grad Republike Jakutije u Sibiru.

Psi su belgijski malinoi, rasa ovčara, i klonirani su od ćelija najcenjenijih pasa tragača u Južnoj Koreji. Naučnici tvrde da su genetski duplikati nasledili jedinstvene sposobnosti odraslih pasa.

Štenci će uskoro biti doneti Ruskoj vojnoj istorijskoj zajednici, koja radi sa policijom.

“U pitanju su tri mužjaka: Tom, Mark i Džek, i svi imaju godinu dana. Osećaju se dobro nakon puta i već ih je veterinar pregledao. Imaju dobar apetit i igraju se sve vreme“, rekao je Valerij Čugunov, iz Zajednice.

On je dodao da se psi još nisu adaptirali na hladno vreme, jer su temperature u Jakutsku trenutno minus 30 stepeni Celzijusovih.

“Kada smo ih pustili da šetaju, odmah su se vratili unutra. Ali mislim da će se navići na (rusku) hladnoću.“

Organizacija će zadržati jednog psa za traganje za po “arheološkim nalazištima i starim vojnim grobnicama“, kako kaže Čugunov i dodaje da će preostala dva psa biti poslata policiji Jakutije.

On navodi da su novi psi jači i mišićaviji od pasa koji su začeti prirodnim putem.

Psi svakako moraju i da se adaptiraju na ruske komande, s obzirom na to da trenutno razumeju samo pokrete.

SOOAM fondacija za biotehnološko istraživanje je “fokusirana na naprednu biotehnologiju za industrijske i biomedicinske zahteve, koristeći kloniranje i pluripotentne matične ćelije u kombinaciji sa transgenetskom tehnologijom.“

Jedna od aktivnosti kompanije je i kloniranje pasa, a kroz njihovu laboratoriju je prošlo oko 500 malih pasa, od 2005. godine.

Nisu svi ovi psi kućni ljubimci, već se prave kao pomoć vojsci i policiji Južne Koreje, SAD i Kine, a ima ih i u Južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: